Koje ćete sve usluge i ove godine imati kod privatnika?

Izvor: B92, 14.Jan.2020, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje ćete sve usluge i ove godine imati kod privatnika?

I ove godine o trošku RFZO osiguranici će moći i u privatnim klinikama da operišu kataraktu, urade vantelesnu oplodnju, odu na dijalizu, koriste hiperbaričnu komoru, podignu lekove na recept u privatnim apotekama.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) raspisao je 30. decembra javni poziv za ugovaranje usluga sa privatnim klinikama koje nisu u mreži javnog zdravstva. Poziv za potpisivanje ugovora traje do 31. januara.

Direktorka RFZO dr Sanja Radojević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Škodrić kaže da se iz godine povećava broj usluga, odnosno privatnih ustanova sa kojima RFZO potpisuje ugovore. Prošle godine operacije katarakte, osim državnih, radilo je i 17 privatnih ustanova, te je tako lista čekanja smanjena za 11.500 osiguranika.

"To je zaista najveći pomak koji se desio. Sada na listi čekanja za senilnu i presenilnu kataraktu ima oko 10.000 ljudi. To su uglavnom osobe koje u ovom trenutku i ne mogu da budu operisane zbog starosti ili udruženih bolesti koje imaju", kaže Škodrićeva za Tanjug.

Procedura za odlazak na lečenje u privatne klinike, koje imaju potpisan ugovor sa RFZO ista je kao i za državne. Pacijent mora da se obrati izabranom lekaru koji ga upućuje kod lekara specijaliste i on procenjuje da li je za operaciju ili nije. Ukoliko je za operaciju, stavlja ga na listu čekanja, koja se šalje u RFZO.

Pacijenti se anketiraju da li žele u privatnoj ili državnoj ustanovi da se operišu. RFZO je prošle godine za operacije katarakte osiguranih lica, privatnim klinikama platio 1,5 milijardi dinara. Prošle godine proširena su i prava pacijenata za lečenje hiperbaričnom oksigenacijom.

Na taj tretman najčešće se šalju pacijenti zbog raznih infekcija, u slučaju sepse, kod dijabetesa i komplikacija dijabetesa. Do prošle godine RFZO je imao ugovor samo sa jednom ustanovom za terapiju hiperbaričnim kiseonikom, a prošle godine je potpisan sa pet ustanova. Za lečenje pacijenata u hiperbaričnoj komori Fond je izdvojio oko 300 miliona dinara.

Na vantelesnu oplodnju (VTO) parovi u Srbiji, osim državnih ustanova, prošle godine mogli su da idu u 11 privatnih klinika. Proširena su prava osiguranih lica te od prošle godine žene do 42 godine imaju pravo na šest pokušaja VTO.

"Prvi put od prošle godine država plaća i zamrzavanje embriona. O trošku RFZO može da se zamrzne do šest embriona. Za vantelesnu oplodnju prošle godine smo izdvojili 650 miliona dinara", navela je Škodrićeva.

Sa privatnim klinikama ugovore o dijalizi RFZO potpisuje još od 2006. godine. Prošle godine su potpisani sa dve ustanove i za te namene se izdvaja godišnje oko četiri milijarde dinara. RFZO od 2013. godine sklapa ugovore i sa privatnim apotekama, tako da pacijenti lekove na recept i medicinska pomagala mogu da podižu i kod njih.

Škodrićeva kaže su u 2019. godini potpisani ugovori sa 782 privatne apoteke. Samo za lekove na recept privatne apoteke fakturisale su 31 milijardu dinara, a za medicinsko-tehnička pomagala tri milijarde dinara. Bilo je i apoteka sa kojima je raskinut ugovor, jer nisu izvršavale svoje ugovorene obaveze.

Škodrićeva najavljuje rigorozne kontrole u ovoj godini. Ona pojašnjava da RFZO potpisuje ugovore sa privatnicima za sve zdravstvene usluge za koje državne ustanove nemaju dovoljno kapaciteta i da su dosadašnje analize pokazali da nema dovoljno kapaciteta za pojedine dijagnostičke procedure. I privatnici su zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa Fondom. Direktorka ZUA Lilly Drogerie Zvjezdana Lončar kaže da RFZO "redovno izmiruje obaveze" i da je saradnja "korisna i uspešna".

"Od samog potpisivanja ugovora, saradnja sa RFZO odlično funkcioniše na zadovoljstvo svih uključenih strana - države, apoteka, a što je najvažnije pacijenata. Na taj način, državi su smanjeni troškovi, dok su pacijentima lekovi dostupni u značajno većem broju apoteka nego ranije", navela je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.