Smanjen broj obolelih od sifilisa i gonoreje, ali raste broj inficiranih HIV-om

Izvor: B92, 23.Avg.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen broj obolelih od sifilisa i gonoreje, ali raste broj inficiranih HIV-om

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je smanjen broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze u odnosu na isti period prošle godine, dok je povećan broj inficiranih HIV-om i obolelih od side, ali je smanjen broj umrlih od side.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u prvoj polovini ove godine registrovano je 417 osoba obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze, što je za 35 odsto manje u odnosu na isti period prethodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, kada je prijavljen 641 slučaj.

Smanjenje je zabeleženo jer je znatno manje prijavljenih slučajeva obolevanja od genitalne hlamidijaze. Od početka januara do kraja juna bilo je 276 obolelih, dok je u istom periodu prošle godine bilo 514 obolelih.

Najveći broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze registrovan je na teritoriji Vojvodine - 135 slučajeva, u Beogradu - 91 oboleli od sifilisa i gonoreje i nijedan slučaj genitalne hlamidijaze.

U Batutu kažu da je hlamidijaza značajan javnozdravstveni problem zbog toga što nelečena infekcija kao posledicu može imati upalu reproduktivnih organa, smanjenje plodnosti, kao i komplikacije tokom trudnoće, prevremeni porođaj.

Navode da hlamidijalna infekcija, kao i druge seksualno prenosive infekcije, u velikoj meri olakšava prenošenje HIV-a. Institutu Batut u prvih šest meseci ove godine prijavljene su 94 osobe kojima je novootkrivena infekcija uzrokovana HIV-om, dok je u istom periodu prošle godine bilo 76 novoinficiranih.

Najviše novoinficiranih je registrovano u Beogradu 35 osoba, a u Vojvodini 28 osoba. U istom periodu registrovano je 26 osoba obolelih od side i šest osoba umrlih od side.

U prvoj polovini prošle godine registovane su 23 osobe obolele od side, a umrlo je devet pacijenata. U Batutu navode da se u Srbiji od 2008. godine beleži porast broja osoba inficiranih HIV-om, a da se registruje znatna redukcija obolevanja i umiranja od side.

"Pad obolevanja i umiranja od AIDS-a je rezultat primene kombinovane, visoko aktivne antiretrovirusne terapije koja je od 1998. godine dostupna svim osobama inficiranim HIV-om i u potpunosti ide na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO)", navode u Batutu.

Procenjuje se da je krajem 2018. godine u našoj zemlji 3.000 osoba živelo sa HIV-om, od kojih šestina ne zna da je inficirana HIV-om (oko 500). Podsećaju da infekcija uzrokovana HIV-om može dugo proticati bez ikakvih znakova i simptoma i da je jedini način da se otkrije testiranje koje se može besplatno uraditi u 24 instituta i zavoda za javno zdravlje u Srbiji i u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.