Izvor: eKlinika.rs, 17.Maj.2021, 15:02

Sindrom iritabilnog kolona ili „nervozna creva“ mogu dugoročno da ublaže neki prirodni lekovi

Kada imate sindrom iritabilnog kolona ili „nervozna creva“ (IBS), bilo da ga karakterišu česti napadi dijareje (IBS-D), zatvor (IBS-C) ili mešani simptomi (IBS-M), dobro je znati šta može da pomogne i da umiri simptome.
Prirodni lekovi kao dugoročna pomoć Lekovi mogu da imaju neželjene efekte i nisu stopostotno efikasni u svim slučajevima. Prirodni lekovi za sindrom iritabilnog kolona možda mogu i dugoročno da pomognu da se rešite neprijatnih simptoma. Neki prirodni lekovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << po rečima stručnjaka, mogu u potpunosti da dovedu pacijente sa sindromom iritabilnog kolona u remisiju, odnosno u stanje prolaznog popuštanja. Ali, kako savetuju, ukoliko želite da ih isprobate, prethodno razgovarajte sa lekarom kako biste utvrdili najefikasniji metod i ustanovili da li je uz navedene prirodne terapije, potrebna i terapija medikamentima.
FODMAP dijeta i psilijum prah Nove smernice Američkog koledža za gastroenterologiju (ACG) predlažu isprobavanje FODMAP dijete. Ona isključuje hranu koju telo teško apsorbuje i u velikoj meri je restriktivna. Njom se zabranjuje veliki broj namirnica koje većina inače redovno konzumira, i bazira se na usvajanju zdravih prehrambenih navika.
Ako se simptomi sindroma iritabilnog kolona nastave i nakon što promenite način ishrane, razmislite o uzimanju psilijum praha. ACG ga preporučuje za lečenje „nervoznih creva“ u svojim najnovijim smernicama, jer postoje dokazi da psilijum pomaže ublažavanje simptoma.
Prema pregledu objavljenom u martu 2021. u Current Opinion in Gastroenterology, suplementacija psilijumom se preporučuje kao pomoć u lečenju zatvora i dijareje. Umešajte kašičicu psilijum praha u ovsenu kašu za doručak ili je rastvorite u čaši vode. Ako imate zatvor, psilijum prah može da bude od pomoći, jer podstiče pokretljivost creva, a ukoliko patite od dijareje, ima suprotan učinak, objašnjavaju stručnjaci Američkog koledža za gastroenterologiju.
L-glutamin kao prah ili u namirnicama Sindrom iritabilnog kolona je često povezan sa hroničnim gastritisom, što može da dovede do pucanja sluznice tankog creva, stvarajući sitne otvore koji omogućavaju probavnim nusproizvodima, zvanim lipopolisaharidi, da proklizaju i uđu u organizam. Ovi „nepozvani gosti“ mogu da dovedu do upalne reakcije i simptoma kao što su bol i umor.
Ako sindrom iritabilnog kolona čini da se osećate umorno ili imate bolove, L-glutamin je možda još jedan dodatak koji može da pomogne. To je aminokiselina koja se prodaje u prahu i nalazi se u hrani poput piletine, ribe, sočiva i spanaća. U studiji objavljenoj maja 2019. godine u časopisu Gut, od 106 odraslih sa IBS-D, oni koji su uzimali oralne suplemente glutamina u velikoj meri su smanjili sve glavne simptome povezane sa IBS-om. L-glutamin može da pomogne zaceljenju sluznice creva i da reši problem propustljivosti. Potrebno je uzimati 2 kašičice dnevno, kada imate dijareju, savetuju lekari.
Akupunktura kao prirodni lek protiv bolova Ako je zatvor glavni simptom sindroma iritabilnog creva, možda ćete želeti da isprobate drevnu kinesku medicinsku tehniku poznatu kao akupunktura, kako biste pronašli olakšanje.
Akupunktura je zaista dobra za zatvor i pokretanje creva. Ona uključuje umetanje tankih igala u kožu na određenim tačkama kako bi se uravnotežila telesna energija ili životna snaga, nazvana „či“. Zasnovana je na principu da „či“ teče različitim putevima u telu koji se nazivaju meridijani. Smatra se da umetanje igala u akupunkturne tačke duž meridijana dovodi protok energije u pravi balans – kaže Anne Mok sa Cornerstone Healing u Bruklinu. Akupunktura takođe može da pomogne smirivanju autonomnog nervnog sistema, koji pomaže u regulisanju rada gastrointestinalnog trakta. Ova tehnika može da bude korisna i ako imate dijareju. Studija objavljena u decembru 2020. u časopisu Frontiers in Neuroscience otkrila je da je akupunktura poboljšala funkcionalne veze u mozgu koje su ublažile simptome dijareje i poboljšala kvalitet života pacijenata.
Vežba 5-5-5 i joga leče sindrom iritabilnog kolona Smanjivanje stresa vežbama disanja i vežbama pažnje takođe može da pomogne ublažavanje simptoma sindrima iritabilnog creva. Studija objavljena u septembru 2020. godine u časopisu Neurogastroenterology and Motility otkrila je da je nakon osmonedeljne prakse smanjenja stresa zasnovane pomoću vežbi pažnje, više od 70 odsto učesnika studije prijavilo poboljšane simptoma. Ove vežbe pomogle su da se efekat zadrži i do tri meseca nakon njihove primene.
Ppojedini lekari svojim pacijentima preporučuju tehniku „5-5-5“. „Mirišite ruže“ udišući kroz nos i brojte do pet. Zadržite taj dah u istom trajanju, a zatim izdišite kroz usta ponovo brojeći do pet. Ova tehnika disanja veoma smiruje autonomni nervni sistem, što može da pomogne kod „nervoznih creva“. Ovu vežbu možete da izvodite bilo gde, pa je iz tog razloga posebno pogodna.
Sličan efekat postiže se i vežbama joge, ali je nedovoljno istraživanja na tu temu, da bi moglo da se govori o konkretnim rezultatima.
Pregled objavljen u decembru 2019. u časopisu Digestive Diseases and Sciences analizirao je nekoliko studija koje su proučavale dobrobit od različitih joga vežbi usmerenih na vezu um-telo-dah. Otkriveno je da je većina učesnika osetila poboljšanja u simptomima IBS-a, poboljšanje probave i fizičkog zdravlja. Ispitanici su primetili da je njihovo raspoloženje na znatno višem nivou, a anksioznost smanjena. Rezultati studije, dakle, ukazuju na to da praktikovanje joge može da dovede do poboljšanja fizičkog zdravlja i pozitivnijih pogleda na život, što pomaže u smanjenju simptoma IBS-a.
Ulje mente umiruje creva Ulje mente se već vekovima koristi kao biljni lek za mnoge bolesti. Ova biljka umiruje i creva i olakšava sve simptome koji karakterišu sindrom iritabilnog kolona. Nedavna metaanaliza objavljena u januaru 2019. u BMC Complementary Medicine and Therapies proučila je 12 različitih ispitivanja sa tri različita kontinenta i otkrila da redovno uzimanje kapsule ulja od mente uz obrok pomaže u smanjenju simptoma IBS, uključujući bol u stomaku, dijareju, nadimanje i zatvor, te je odličan prirodni lek.
Vredi napomenuti i da bi ulje mente moglo da pogorša žgaravicu, pa pripazite koliko uzimate. Razgovarajte sa svojim lekarom ako razmišljate o tome da ga uključite u ishranu, jer je IBS komplikovano stanje i zahteva kompletnu analizu kako bi se odredio adekvatan tretman.
Članak Sindrom iritabilnog kolona ili „nervozna creva“ mogu dugoročno da ublaže neki prirodni lekovi se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.