Setite se ovih namirnica sledeći put kada vas zaboli grlo

Izvor: B92, 16.Avg.2019, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Setite se ovih namirnica sledeći put kada vas zaboli grlo

Sladoled vam verovatno nikada ne bi pao na pamet, ali kada vam je grlo upaljeno nema toga što ne biste uradili kako bi vas što pre prošao bol.

Kod bolova u grlu poslednje što vam padne na pamet je hrana, ali kada vam je grlo upaljeno i imate neku infekciju morate da se hranite dobro. Doktorka Sintija Li otkriva koje su sve namirnice dobre za naše grlo, a šta je to što nam retko kada padne na pamet da jedemo.

"Najčešći uzrok bolova u grlu je virusna infekcija. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Virus i odgovor imunog sistema na virus dovodi do upale grla i pojave bola", objašnjava ona.

Setite se ovih 10 namirnica sledeći put kada vas zaboli grlo:

Pileća supa

Bolno grlo je uzrok upale i dehidratacije, pa supa može da zameni izgubljenu vodu i okrepi vaše telo.

Med

Koristi se u lečenju još od davnih vremena, a u modernoj medicini popularan je i manuka med, koji je odličan protiv infekcija.

Jogurt

Odličan je izvor proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti, kao i probiotskih bakterija koje doprinose funkcionisanju imunog sistema. Doktorka ističe da postoji veza između upotrebe jogurta i smanjenja broja bakterija u grlu.

Pire krompir

Ostavite koru na krompiru kada pravite pire kako biste povećali unos magnezijuma, vitamina C i antioksidanasa.

Jaja

Njihova struktura kada se pripreme može da bude lagana za jelo i gutanje kada vas boli grlo, piše WomansHealthMag. Odličan su izvor cinka, gvožđa, selena i vitamina D i B12.

Ovsena kaša

Najbolje je da kada vas grlo boli jedete hranu koja ima finu teksturu i lagano klizi niz grlo. Ovsena kaša je bogata magnezijumom, cinkom i oksidantima.

Đumbir

Odličan je kod upalnih procesa jer ima antiinflamatorno dejstvo. Kombinacija đumbira i meda je odlična za upaljeno grlo.

Želatin

Pazite se šećera koji vas mogu vrebati iz želatina, ali je odličan za upaljeno grlo.

Smuti

Odličan su izvor vitamina i lagano mogu da se unesu u organizam. Pazite samo da ne unesete mnogo šećera.

Sladoled

Hladne namirnice poput sladoleda izuzetno će prijati upaljenom grlu i smanjiće upalu. Opet, upozoravamo vas na količinu šećera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.