Seks umesto teretane: Da li redovna akcija može da zameni trening?

Izvor: B92, 07.Nov.2018, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seks umesto teretane: Da li redovna 'akcija' može da zameni trening?

Iluzija koju mnogi od nas i dalje imaju jeste ubeđenje da jedan seksualni odnos sagori isti broj kalorija kao duža šetnja ili trening. Žao nam je što ćemo vas razočarati, jer to nije istina.

Dakle, na seks ne možete računati kao na trening od kog može da se smrša.

Jedna studija, objavljena u časopisu Plus van, koja je ispitivala vezu između vežbanja i kalorija, otkrila je da u proseku muškarci sagorevaju 100 kalorija tokom seksualnog odnosa, a računali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su da prosečan odnos traje 25 minuta. Po drugoj studiji prosečan seks traje šest minuta i muškarac star oko 30 godina potroši samo 30 kalorija, što je za 14 više od onih koje troši dok sedi u fotelji.

Žene tokom pola sata odnosa u proseku potroše oko 69 kalorija.

Istraživači su procenili da muškarci potroše oko 4,2 kalorije po minuti tokom seksa, dok žene sagorevaju 3,1 kaloriju.

Zato ako se umislili da vam redovan seks zamenjuje trening, razmislite ponovo.

Poređenja radi, trčanjem na traci žene za pola sata sagorevaju oko 213 kalorija, a muškarci oko 276 (u zavisnosti od brzine). Većina ljudi treba da poveća puls na 120 da bi zaista počeli da sagorevaju kalorije.

Aktivnost manjeg intenziteta poput seksa će sagorevati više kalorija iz masnoće, što je dobro, ali nažalost ukupan broj potrošenih kalorija je ipak manji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.