Izvor: Mondo, 12.Jun.2019, 10:49

Savremena terapija za psorijazu konačno o trošku države

Savremena terapija za psorijazu konačno o trošku države

Obolelima od psorijaze konačno je o trošku RFZO dostupna savremena terapija koja pacijentima omogućava da nastave normalno da žive sa ovom bolešću.

Biološka terapija za lečenje psorijaze konačno je stavljena na listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije (RFZO), što je dobra vest za obolele od ove bolesti.

U Srbiji živi oko 140.000 ljudi koji pate od psorijaze, a 10 do 20 odsto njih ima nažalost teži oblik bolesti, pa je njima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << biološka terapija i namenjena.

Do sada su najteži oblici psorijaze u našoj zemlji lečeni više decenija starim lekovima, koji nisu bili dovoljno efikasni i nosili su rizik od pojave brojnih neželjenih posledica. Procenjuje se da oko 300 bolesnika u Srbiji više nema drugih terapijskih mogućnosti, i da je za njih jedino moguće rešenje prelazak na biološke lekove, piše "Politika".

Vest da se ova terapija izdaje o trošku osiguranja, za Udruženje obolelih od psorijaze "3P - Pacijenti protiv psorijaze", znak je da su i naša zemlja i struka prepoznali težinu i ozbiljnost ovog oboljenja.

"Nakon deset godina čekanja, konačno dobijamo odgovarajuću savremenu i efikasnu terapiju. Ovo je znak da su i Srbija i struka prepoznali težinu i ozbiljnost ovog oboljenja. Lekovi koji se koriste u sklopu biološke terapije, dramatično menjaju tok bolesti, umanjuju patnje pacijenata i omogućavaju im da žive normalno i kvalitetno. To nije bio slučaj do sada", kaže za "Politiku" Vladimir Kecić, predsednik Udruženja obolelih od psorijaze.

On podseća da psorijaza, kao teška autoimuna bolest, osim značajnih promena na koži, izaziva i čitav niz drgugih kompleksnih zdravstvenih problema. Oboleli su često stigmatizovani od okruženja, koje doživljava psorijazu kao zaraznu bolest, što nije tačno.

"Primenom bioloških terapija se do te mere umanjuju simptomi i posledice bolesti, da se život obolelih sasvim normalizuje, smanjuje se opterećenje obolelih, porodice i društva", dodaje Kecić.

Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Bugarska imaju na raspolaganju nekoliko savremenih lekova u lečenju teških formi bolesti, što je sada situacija i u našoj zemlji, gde se na listi lekova koje obezbeđuje RFZO nalaze i dva moderna leka protiv psorijaze.

"Biološka terapija za lečenje psorijaze u primeni je više od 15 godina u svetu. Veliki procenat obolelih odlično reaguje na terapiju jer se promene na koži sasvim povlače, a samim tim je i rizik od manifestovanja pridruženih bolesti manji (metabolički sindrom, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, upalne bolesti creva, depresija…). Klasični lekovi, koji su dugo u upotrebi, ne mogu ostvariti ovakav rezultat, posebno kod teških oblika bolesti, gde često ne dovode ni do povlačenja promena na koži. Velika prednost primene biološke terapije je što je i mnogo komfornija za pacijenta. Za razliku od klasične terapije, ne podrazumeva svakodnevno uzimanje lekova. Dovoljno je da se lek aplikuje putem potkožne injekcije jednom u dve nedelje ili jednom u tri meseca, u zavisnosti od primenjenog leka", kaže za list prof. dr Mirjana Milinković-Srećković, iz Klinike za dermatovenerologiju, Kliničkog centra Srbije.

Biološku terapiju za lečenje psorijaze mogu da dobiju svi oboleli od psorijaze koji zadovoljavaju određene kriterijume. Tu se ubrajaju oboleli koji imaju umerenu do tešku psorijazu sa lokalizacijama na licu, šakama ili stopalima. Jedan od kriterijuma je i nemogućnost primene neke druge sistemske terapije, to jest kada kdo pacijenta nije bilo odgovora na drugu sistemsku terapiju.

Kako oboleli mogu da provere da li zadovoljavaju kriterijume?

Stručnjaci napominju da je neophodno zakazati pregled i konsultacije sa dermatologom koji ima iskustva u lečenju psorijaze, u nekoj od većih ustanova u Srbiji, koji će na osnovu pregleda i istorije lečenja pacijenta proceniti da li je pacijent kandidat za lečenje biološkom terapijom.

Kako bi pacijent imao orijentacionu predstavu o težini bolesti, može za procenu poslužiti podatak da dlan prestavlja oko jedan odsto od ukupne površine kože na telu. Ukoliko je zahvaćena površina kože veća od 10 i više dlanova, verovatno je reč o teškom obliku psorijaze.

Na zakazani pregled pacijent nosi svu medicinsku dokumentaciju koju ima o prethodnim lečenjima i terapijama koje je koristio ili još koristi.

Ovo treba da znate o psorijaziPsorijaza podstiče depresiju

Nastavak na Mondo...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.