Izvor: eKlinika.rs, 26.Jan.2021, 14:02

Saveti Vase Pelagića kako da sprečite gastritis koje daju i današnji lekari

Vasa Pelagić bio je lekar i narodni prosvetitelj koji svojom knjigom „Pelagićev narodni učitelj“ nije želeo da širi nazovilekarstvo, već je opisivao samo bilje čija su dejstva na određene zdravstvene tegobe klinički dokazana. Gastritis, kako i zašto nastaje i šta treba da uradimo da ne dođe do ovog poremećaja, takođe je tema kojom se Pelagić bavio. Evo šta on kaže o gastritisu.
Kako nastaje gastritis − Zapaljenje želudačne sluznice ili gastritis može da nastane >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << naglo i da postane hronična. Nagli gastritis se može pojaviti usled uzimanja odviše tople ili odviše hladne hrane. Ako se hrana u ustima slabo žvaće zbog loše navike ili zbog nedostatka zuba, olakšava se pojava gastritisa. On može nastati i u toku naglih trovanja, pa i kao posledica nekih zaraznih bolesti – objašnjavao je Pelagić. A pored naglog gastritisa, postoji i nagli katar (zapaljenje) želuca.
− Nagli katar želuca, najčešće nastaje kao posledica nereda u ishrani (prenatrpan želudac kad se čovek prejede, uzimanje odviše masne hrane itd.). Tada se javlja pritisak u predelu želuca, gubitak apetita, neprijatan ukus u ustima, povraćanje, obložen jezik, a i zadah iz usta. Nagli gastritis ili katar najbolje se leče ili potpunim uzdržavanjem od hrane (sem čajeva, preprženog hleba ili pirinčane supe) ili izbegavanjem one hrane koja je prouzrokovala zapaljenje.
Hronični gastritis, takođe, nastaje kad se slabo žvaće hrana, ako se brzo jede, ako se uzima mnogo zabiberena i kisela, ili jako vruća hrana. Javlja se i kod velikih pušača kao i kod onih koji piju žestoka pića (prepečenica, vinjak itd.).
Simptomi hroničnog gastritisa − Kod hroničnog zapaljenja želuca nalazimo sledeće znakove: obložen jezik, nedostatak apetita, pritisak i bol u želucu posle svakog jela, zatim žgaravica (osobito ujutro kod alkoholičara) i podrigivanje. Često dolazi i do povraćanja. Zbog slabije ishrane i smetnji u korišćenju hrane u organizmu, čovek oslabi, mršavi, pa kao posledica toga javljaju se i glavobolja, nesvestica, slabost u radu pa i slabo raspoloženje, objašnjavao je Pelagić.
Kako se leči − Hronični gastritis, zapaljenje želuca leči se uklanjanjem uzroka ove bolesti. Treba popraviti zube i dobro žvakati hranu. Polako jesti, čuvati se jako zabiberene i preslane hrane, čuvati se prevruće ili prehladne hrane i pića. Smanjiti pušenje i uživanje u alkoholnim pićima. Najvažnije je pripaziti na ishranu. Čuvati se: svežeg hleba, masnog mesa, grubljeg povrća, čuvati se mesa divljači, kiselog mleka, preprženog mesa, preprženog krompira i masnih kolača. Jaka crna kafa je zabranjena. Dobro je uzeti više obroka, ali manjih količina…
Želudačna neuroza Povraćanje je znak za mnoge bolesti želuca, creva i džigerice. Ali, povraćanje može biti i znak neuroze. To je tzv. nervozno povraćanje ili želudačna neuroza. Davno je medicini poznata veza između funkcije želuca i duševnih funkcija. Po tome duševne promene mogu uticati na ponašanje želuca. Najupadljiviji znak za ovu bolest je uporno povraćanje, i to odmah posle jela. Pri tome, za razliku od druge vrste povraćanja, obično se ne gubi u težini. Bolesnik se mnogo žali, ali njegov izgled je dobar. Lečenje se sastoji u lečenju duševnih tegoba. Dobro je dati sedative – savetovao je Vasa Pelagić i posebno naglasio uticaj alkohola na želudac:
− Gastritis zbog alkohola nastaje prekomernim uživanjem alkoholnih pića. Čim posle uzimanja alkohola nastaje muka i povraćanje, to je znak oboljenja. Osobito ako se čovek preterano napije, nekad po nekoliko dana ne može da podnosi hranu, odmah nastaje povraćanje.
Članak Saveti Vase Pelagića kako da sprečite gastritis koje daju i današnji lekari se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.