Sa 12 godina trava, a sa 14 igla u venu

Izvor: B92, 26.Jun.2015, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sa 12 godina trava, a sa 14 igla u venu"

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga Srbija dočekuje sa 30.000 registrovanih narkomana, dok nadležni procenjuju da je neregistrovanih bar tri puta više.

Kampanjom "Ja sam dokaz" organizacija "Izlazak" skreće pažnju da narkomanija jeste izlečiva bolest i da je oporavak moguć.

"Sa 12 godina sam prvi put probao travu, a sa 14 sam se već ubadao u venu, koristio heroin. Šta da vam kažem, kad krenete time to nema svetle budućnosti. Živeći takav život >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ja sam jako brzo završio u zatvoru. U svom tom drogiranju sam više puta doživeo kliničku smrt."

Da ćutanje u slučaju narkomanije nije zlato, dokaz je Ivan Marković. Bivši zavisnik, posle odvikavanja sedam godina je u apstinenciji bez ijedne tablete.

"Kada sam promenio svoj način života, nisam više zapalio cigaretu, nisam uzeo nijednu tabletu za smirenje, nikad nikavu drogu što se podrazumeva."

-I kako se osećaš?

"Punim plućima živim."

Motivacija, detoksikacija, rehabilitacija i resocijalizacija, uz volju i podršku najbližih ključni su za izlazak iz narkomanije.

"Registrovani broj zavisnika je prilično mali, međutim ta brojka ide puno više od tog registrovanog broja, procenjuje se na nekih 100 do 150.000 zavisnika, u Srbiji. Ako uz sve to uzmemo da uz svakog zavisnika pati još 4,5 ljudi, ovi suzavisnici, porodica, rodbina, prijatelji, mi se susrećemo sa jednim ogromnim, brojem ljudi koji se sreću sa problemom zavisnosti," Izjavio je Aleksandar Žugić.

Što se problem ranije prepozna i prizna to je rešenje problema lakše.

"Da je oporavak moguć to jeste tačno, lečenje jeste dugotrajno, kako kažu u svet droge se lako ulazi ali se baš tako lako ne izlazi. Da je moguće živeti bez droge, imati drugojačiji život jeste, moguće je, nezavisno o kojoj psihoaktivnoj supstanci govorimo," rekla je Jasminka Milašinović.

Najčešći narkotik u Srbiji je i onaj najdostupniji - kanabis. 8 odsto stanovnika od 18 do 64 godine, bar jednom u toku života, koristilo je neku drogu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sa 12 godina trava, a sa 14 igla u venu

Izvor: Radio 021, 26.Jun.2015

Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga Srbija dočekuje sa 30.000 registrovanih narkomana, dok nadležni procenjuju da je neregistrovanih bar tri puta više...Kampanjom "Ja sam dokaz" organizacija "Izlazak" skreće pažnju da narkomanija jeste izlečiva bolest i da je oporavak moguć..."Sa 12...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.