SZO: Vakcine da budu dostupne kao globalno javno dobro

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 19:39

SZO: Vakcine da budu dostupne kao globalno javno dobro

Vakcine za novi koronavirus trebalo bi da budu dostupne kao globalno javno dobro, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Cilj je da se osigura da svi imaju pravedan pristup svim razvijenim proizvodima koji mogu spasiti život, prenosi Rojters.

"Mnogi lideri promovisali su ideju da se napravi bilo kakva vakcina kao globalno javno dobro, ali to bi i dalje trebalo promovisati", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus na konferenciji za novinare.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je dodao da bi mnogi lideri trebalo da se pridruže tome i poručio da bi trebalo da postoji istinska globalna politička posvećenost i konsenzus na globalnom nivou, pre nego što uopšte bude postojao takav proizvod.

Gebrejesus se obratio nakon što je izražena zabrinutost da bi neke zemlje, uključujući SAD, mogle da nagomilavaju vakcine ili lekove, koje razvijaju u borbi protiv koronavirusa, a da siromašnije zemlje ne bi dobile pristup tretmanima koji su im potrebni.

Izvršni direktor SZO Majk Rajan rekao je da raste zabrinutost zbog trenutne situacije u Brazilu, koji je sada jedno od globalnih žarišta virusa, naročito u gradovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.