Izvor: eKlinika.rs, 03.Dec.2020, 08:30

Da li krevetac za bebu može da stoji blizu radijatora?

Kako vreme postaje sve hladnije, mnoge mame, posebno one mlade, sa manje iskustva, žele da budu sigurne da je njenoj bebi toplo i tokom noći. Zbog toga se često pitaju da li smeju da stave krevetac blizu radijatora koji će i tokom noći grejati bebu. Međutim, takva odluka nije bezbedna, a može da bude i opasna.
Krevetac mora da bude na bezbednom Stavljanje bebinog krevetića pored radijatora nije bezbedno iz 3 glavna razloga:
bebi može da bude pretoplo i može da se pregreje >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << tokom noći beba može da provuče ručicu iz krevetića i opeče se radijatori su često locirani ispod prozora a tu može da bude problema sa lošom izolacijom ili sa skrivenim električnim kablovima Stručnjaci upozoravaju Da ne bi došlo do neželjenih situacija, stručnjaci preporučuju roditeljima da dečji krevetac drže dalje od radijatora, jer postoji mogućnost zadobijanja opekotina koje kasnije mogu ozbiljno da promene kako život deteta, tako i život roditelja. Naime, dečija koža je četiri puta tanja od kože odrasle osobe, tako da i najmanji kontakt sa vrućim površinama može da izazove ozbiljan bol i ožiljke.
Posledice pregrevanja i utopljavanja Neonatolozi naglašavaju da je za bebu važno da boravi, spava na normalnoj sobnoj temperaturi, čak i noću, jer je šansa za pojavu sindroma iznenadne smrti novorođenčadi mnogo veća kod beba koje se previše zagreju, odnosno kod dece koja su previše utopljena.
Opasnost vreba kada je radijator ispod prozora Izbora lokacije za postavljanje dečjeg krevetića pored radijatora pogrešan je i zbog toga što se većina radijatora nalazi ispod prozora. To može da stvara probleme ukoliko je, na primer, loša izolacija oko prozora pa hladan vazduh direktno dopire do glave deteta. Takođe, pored prozora su često instalirani skriveni električni kablovi ili trake od roletni i zavesa, a svi ti objekti mogu da budu problem nešto starijoj deci koja mogu da stoje u krevetiću. Tu postoji opasnost da dohvati neki od tih predmeta, upetlja se u njega, pa čak i zadave.
Članak Da li krevetac za bebu može da stoji blizu radijatora? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.