Rak pankreasa: Kobna bolest koja često ne daje nikakve simptome

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2018, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak pankreasa: Kobna bolest koja često ne daje nikakve simptome

Karcinom pankreasa je opaka bolest koja često u ranom stadijumu ne daje skoro nikakve simptome, a istraživanja otkrivaju koje najviše ugrožen od ovog smrtonosnog oboljenja, piše Lepa & srećna.

Još uvek nije precizno utvrđeno šta tačno prozrokuje karcinom pankreasa, ali postoji niz rizičnih faktora koji mogu da budu okidač za ovo oboljenje.

Uglavnom je jedan od glavnih faktora hronični pankreatitis, odnosno zapaljenje pankreasa. Osobe koje boluju od dijabetesa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su takođe ugrožene, kao i oni koji imaju genetsku predispoziciju za karcinom.

Faktori rizika su i pušenje, gojaznost i starost, pa se rak pankreasa uglavnom dijagnostifikuje kod osoba starijih od 65 godina. Stručnjaci ističu da svaki čovek može da utiče na prevenciju i smanjenje rizika, a najbolji početak je prestanak pušenja i skidanje viška kilograma.

Takođe, preporučuje se da svakodnevna ishrana bude bogata voćem, povrćem i žitaricama od celog zrna.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.