Rak je dobra smrt i lečenje je gubitak vremena

Izvor: B92, 09.Mar.2016, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rak je dobra smrt i lečenje je gubitak vremena"

Ugledni američki onkolog i dobitnik Pulicerove nagrade za delo o istorij raka “The Emperor of Maladies” Sidarta Mukherje smatra kako je traženje leka za rak, kao i sama zamisao izlečenja raka zapravo zastrašujuća utopija, koja pokušava da usavrši ljude.

Rak je utkan u ljudski genom, greška u razvoju i starenju ljudskih ćelija, a može se rešiti jedino ako se eliminišu svi fiziološki procesi rasta u telu, od starenja do regeneracije, lečenja i reprodukcije, smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugledni onkolog Mukherje. 'Izlečimo li se od raka, izlečićemo se od toga da smo ljudi', smatra on.

Ipak, ne treba sve dijagnoze stavljati u isti koš, ali uzročnik procesa nekontrolisanoga rasta ćelija uvek je isti. "Najčešći oblici raka kože mogu se uklanjati bez ikakve pretnje za život čoveka, a i smrtnost dece od leukemije znatno se smanjila, ali da li je rak ikad izlečen?", pita Mukherje.

Prema njemu, smrt se može odložiti, ali je pitanje po kojoj ceni. Ako se radi o lečenju starijih ljudi, sa uznapredovalim oblicima raka, rak uvek ostaje u pozadini i vreba, dok se, istovremeno, na lečenje raka troše ogromne količine novca, više nego na bilo koju drugu bolest.

Kvalitet života nije bolji, a mučnine, hemoterapije, krevet i zavisnost od drugih ljudi za takve ljude postaje svakodnevica. Od četiri vrste smrti - iznenadne smrti, smrti usled demencije i starenja pa smrti od otkazivanja organa i, konačno, raka, Mukherje poslednju vrstu smatra kao ubedljivo najbolji način umiranja. "Većina bi rekla da je iznenadna smrt najbolja, ali iz svog bogatog iskustva mogu vam reći da nije, ne za onoga koji je umro, već za bližnje koji nisu stigli da se pripreme, pa ni oproste", rekao je Mukherje.

"Zaboravljamo, ili nam je možda teško da prihvatimo da je rak generalno bolest starijih ljudi, pa bi se njegovim izlečenjem ljudski život tek neznatno produžio. Zato apelujem na sve, usmerimo novac na to da pomažemo mladima, poboljšamo njihov kvalitet života", zaključuje američki onkolog.

Ovakve su izjave, jasno, podstakle lavinu reakcija. Mukherjeu se javljaju oboleli od raka u četrdesetima, koji traže dokaze da je rak bolest koja pogađa starije. Osim toga, prebacuje mu se ideja o raku kao najboljoj smrti. "Možda imamo vremena da se oprostimo od svojih najmilijih, ali rak je duga, bolna i mučna smrt", komentarisala je jedna žena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VIDEO: Naježićete se kad čujete šta poznati onkolog misli o raku!

Izvor: Vesti-online.com, 09.Mar.2016

Ugledni američki onkolog i osvajač Pulicerove nagrade za delo o istorijatu raka "The Emperor of Maladies", Sidarta Muherdži, kaže da je "rak je bolja smrt od brojnih drugih, a cela zamisao izlečenja raka zapravo je zastrašujuća utopija koja pokušava da usavrši ljude."..Ovaj onkolog tvrdi da...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.