Prva tri simptoma trovanja pečurkama: Dublerke mogu i da ubiju, najbitnije je vreme VIDEO

Izvor: B92, 04.Okt.2022, 11:25

Prva tri simptoma trovanja pečurkama: "Dublerke mogu i da ubiju, najbitnije je vreme" VIDEO

Na VMA su danas primljene još dve osobe koje su se otrovale gljivama, tako da je u toj ustanovi sada ukupno 10 pacijenata koji su se otrovali gljivama, rečeno je Tanjugu na VMA.

Na VMA su danas primljene jedna osoba iz Šapca i jedna iz Lajkovca sa istim simptomima. Osam osoba je u teškom stanju i nastavlja se njihovo intenzivno lečenje.

Toksikolog Radomir Kovačević je za TV Prvu otkrio koji su prvi simptomi trovanja pečurkama, kao i koliko može da traje proces >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lečenja.

Trovanje pečurkama izaziva 6 teških sindroma – 15 minuta dovoljno za napad

"Kao i kod svih trovanja, organizam prilikom unosa bilo koje toksične supstance mora da se brani. Sve što se unese, odmah mora da se izbaci. Muka, gađenje, povraćanje su prvi simptomi", rekao je Kovačević.

"Kasnije ukoliko se to ne eliminiše odmah, javlja se dijareja i tako dalje. Šta treba uraditi? Treba poznavati gljive, jer više hiljada vrsta na planeti postoji, međutim, pored jestivih, postoje i tzv. dublerke, koje izgledaju kao jestive, a veoma su opasne. Kad uđu u organizam, iimaju pogubna dejstva", rekao je on.

Kako kaže, smatra da situacija sa pacijentima nije zabrinjavajuća, jer se nalaze na VMA, a to je jedini Nacionalni centar za kontrolu trovanja.

"Najčešća trovanja su upravo pečurkama", zaključio je on.

"Lečenje može da bude veoma dugo zavisno od komplikacija, jer se razaraju vitalni organi: jetra, bubrezi i srce. Najvažnija je trka sa vremenom, da otrovani ljudi stignu na pravo mesto, jer tamo postoje mogućnosti za terapiju."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U teškom stanju 8 pacijenata na VMA zbog trovanja pečurkama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022

Osam od devet pacijenata koji su zbog trovanja pečurkama zadržani na VMA je u teškom stanju, rečeno je danas Tanjugu u toj medicinskoj ustanovi...Kako su rekli na VMA, jedna pacijentkinja iz Beograda je u međuvremenu otpuštena kući...VMA je juče navela da su pacijenti iz Šapca gljive nabavili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.