Prof.dr Pavlović: Ovo su simptomi zaražnog krpelja; U tom slučaju obratite se lekaru VIDEO

Izvor: B92, 30.Jun.2020, 12:11

Prof.dr Pavlović: Ovo su simptomi zaražnog krpelja; U tom slučaju obratite se lekaru VIDEO

''Zaraženih krpelja ima svuda oko nas, dovoljno je da prođete kroz park.''

Na pojedinim lokacijama, na teritoriji Beograda tokom monitoringa u aprilu, utvrđeno je da je čak 50 odsto krpelja zaraženo bakterijom koja izaziva lajmsku bolest.

Ako krpelj nije zaraženi neće se ništa desiti, rekao je za "Jutro" na TV Prva prof. dr Dragan Pavlović, neurolog. Međutim, ukoliko je zaražen, kako je dodao, prvo se razvija crvenilo u prečniku od pet centimetra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Veoma je važno znati da se crvenilo širi, ako je malo crveni to je lokalna reakcija. Drugi znak može da liči na prehladu, pojava temperature, bol u mišićima, u glavi... To su pokazatelji i pri tomeukoliko je pojedinac bio u prirodi potrebno je da primi lek", rekao je dr Pavlović.

Najbolje je krpelja ne dirati, savetuje prof.dr Pavlović, ne stavljati alkohol, ulja, i neophodno je da se on stručno izvadi. Čak 75 odsto krpelja samostalno otkači i čeka sledeću fazu.

"Zbog svoje visine deca će se najčešće zaraziti u predelu glave, a odrasli u predelu trupa, a mesta na kojima ne vole kreplji da budu su tabani, dlanovi jer je na tim mestima koža deblja i ne mogu da dođu do krvnog suda. Krpelj može da boravi na našem telu i po nekoliko dana", napominje prof. dr Dragan Pavlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.