Pročitajte mere u zdravstvenoj ustanovi - kako ukloniti sterilno krpelja sa kože

Izvor: B92, 19.Jun.2020, 15:26

Pročitajte mere u zdravstvenoj ustanovi - kako ukloniti sterilno krpelja sa kože

Tokom leta bi svi trebalo da izbegavaju boravak u visokoj travi na neuređenim površinama.

Sa toplim i sunčanim vremenom, i dužim boravkom u prirodi, ljudi češće dolaze u dodir sa krpeljima, kojih u ovo doba godine ima više nego inače.

Oko 60 odsto krpelja, koji se zakače za kožu čoveka, prenose zaraze, od bakterija i virusa, do ozbiljnijih infekcija kao što je Lajmska bolest . Onima koji sami uklanjaju krpelje savetuje se da ih odnesu na analizu, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi bili sigurni da li je krpelj bio zaražen ili ne. Uklanjanje krpelja treba da se obavlja na nivou primarne zdravstvene zaštite, kao i inicijalno praćenje pacijenata.

Mere u zdravstvenoj ustanovi - kako ukloniti sterilno krpelja sa kože

Sam krpelj, kao i područje oko njega se pre uklanjanja ne čiste i naročito ne premazuju alkoholom, etrom, uljima, sapunicom i drugim sredstvima.

Procedura je sledeća:

- Zdravstveni radnik nakon pranja ruku navlači rukavice za jednokratnu upotrebu

- Uzima sterilnu pincetu

- Hvata krpelja sto je moguće bliže površini kože za glavu

- Ravnomernim i laganim povlačenjem uklanja se krpelj (okretanje, zakretanje ili cimanje krpelja u bilo koju stranu samo povećava rizik otkidanja i ostanka dela rilice ili glave u telu ozleđenog)

- Nakon uklanjanja krpelja, mesto se čisti rastvorom alkohola

- Moguće je krpelja odneti na mikrobiološki pregled – rade pojedine veterinarske ustanove i neki privatnici

- Objasniti pacijentu da se u daljem toku ne daju lekovi (posebno ne antibiotici u kratkom trajanju 3-7 dana, kako se često savetuje)

- Potrebno je posmatrati mesto uboda te ako se u periodu od 5-30 dana javi okruglo pečatasto crvenilo promera preko 5 cm, tada je potrebno da se pacijent javi nadležnom infektologu radi određivanja terapije

- U slučaju da nakon mesec dana nema promena na koži, može se uraditi serološko testiranje ELISA testom na IgM i IgG antitela

- U slučaju pozitivnog nalaza (IgM) može se dati terapija doksiciklin 2x100 mg za odrasle, ili amoksicilin za decu u trajanju od 21 dan ili se pacijent može uputiti infektologu

Tek u slučaju pojave simptomatologije ili potrebe konsultacije pacijenta treba upućivati na viši nivo zdravstvene zaštite.

Posebno je potrebno obezbediti rad službe tokom noći, neradnim danima, vikendima i praznicima, pošto je tada incidenca javljanja pacijenata koji su ubodeni veća. (povratak iz prirode, izleti zbog neradnih dana...).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.