Potvrdila studija; Najviše se koristi za ublažavanje bolova, a zabranjeno je kod nas

Izvor: B92, 06.Jul.2022, 19:59

Potvrdila studija; Najviše se koristi za ublažavanje bolova, a zabranjeno je kod nas

Iako je u Srbiji zabranjena opšta upotreba kanabisa, Nemačka ga od 2017. dozvoljava za medicinsku upotrebu. Međutim, prema jednoj studiji, utvrđena je efikasnost kanabisa u medicinske svrhe i koji pol je najviše koristio.

Prema studiji bonskog Saveznog instituta za lekove i medicinska sredstva, prosečan pacijent je stariji od 57 godina i većinom su žene. Kanabis se najviše koristi za ublažavanje hroničnih bolova.

Česti simptomi su spasticitet i anoreksija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno bilo koje drugo oboljenje praćeno gubitkom težine, navodi institut. Rezultati ankete su deo šireg izveštaja po narudžbi parlamenta.

Institut je za studiju prikupio anonimne podatke iz oko 21.000 tretmana iz poslednjih pet godina, naglasivši da anketa nije klinička studija za proveru efikasnosti.

Analiza anonimnih podataka o lečenju svejedno može da otvori uvid u moguće oblasti primene, neželjene efekte limitima terapije medikamenata na bazi kanabisa.

Rezultat treba da bude osnova za odluku o pokrivanju troškova terapije kanabisom u okviru zdravstvenog osiguranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.