Ponovo se istražuje mogućnost upotrebe LSD-a u medicinske svrhe

Izvor: B92, 14.Okt.2018, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo se istražuje mogućnost upotrebe LSD-a u medicinske svrhe

Albert Hofman, švajcarski hemičar koji je otkrio halucinogene osobine LSD-a, jednom je opisao ovu opojnu drogu kao "problematično dete". Međutim, 75 godina kasnije, njegove medicinske sestre koristi ponovo se istražuju.

Dr Hofman postao je prva osoba koja je u isto vreme izumela i testirala drogu, a to je učinio 1943. godine dok je radio u laboratoriji farmaceutske kompanije Sandoz, kada je slučajno progutao malu količinu LSD-a.

U čast lika i dela Alberta Hofmana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedavno je postavljena izložba u Švajcarskoj nacionalnoj biblioteci u Bernu kojom se obeležava 75 godina od njegovog otkrića.

Albert Hofman nastojao je da dokaže da LSD može da se koristi u lečenju psihijatrijskih poremećaja i da može da pomogne ljudima da otkriju tajne sopstvene svesti.

Od trenutka kada je Hofman umro 2008. godine, u 102. godini, priča o mogućem korišćenju LSD-a u kliničkim ustanovama za lečenje anksioznosti i depresije ponovo se aktuelizuje.

"Ležao sam kod kuće i utonuo u nekakvo neprijatno, napušteno stanje, koje je obeležila izuzetno bujna mašta. U fazi sanjanja, dok su mi bile zatvorene oči, u podsvest mi je došao trip da je dnevno svetlo neverovatno čarobno. Uočio sam neprekidan tok fantastičnih slika, izuzetne oblike s intenzivnom, kaleidoskopskom igrom boja. Nakon nekih dva sata ovo stanje je nestalo", zapisao je Albert Hofman doživljaj neposredno nakon uzimanja droge.

Bitno je istaći i to kako su u pojedinim delovima sveta već napravljeni lekovi na bazi LSD-a, ali još uvek nisu u prodaji. Međutim, njihova pakovanja prikazana su na prethodno pomenutoj izložbi.

Iako je Albert Hofman prvobitno zamislio LSD kao lek, on je postao jedna od najopasnijih svetskih droga koja se i danas upotrebljava. Inače, ova opojna supstanca stavljena je na listu ilegalnih supstanci još 1967. godine, piše "Skaj njuz" (Sky News).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.