Crveni dlanovi ukazuju na ozbiljnu bolest koja se teško leči: Ne ignorišite simptome

Izvor: B92, 04.Jul.2022, 13:57

Crveni dlanovi ukazuju na ozbiljnu bolest koja se teško leči: Ne ignorišite simptome

Kakvo je oboljenje masna jetra, kako nastaje, koliko je ozbiljno i kako se leči? Ovo su neka od pitanja na koja dajemo odgovor i pomažemo u boljem razumevanju ovog stanja koje nije vezano samo i isključivo za preterani unos alkohola.

Bolest masne jetre ili, kako lekari znaju da kažu, steatoza jetre, znači da imate dodatnu masnoću u ovom organu. Izraženo u procentima, ako se više od 5% zapremine jetre sastoji od masti, može se reći da je u pitanju masna jetra. U većini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučajeva, ne stvara ozbiljnije probleme, međutim, ponekad može dovesti i do ozbiljnih oštećenja jetre.

Simptomi masne jetre

U oba slučaja, bilo da sumnjate ili imate masnu jetru, neki od simptoma za uzbunu i obraćanje lekaru su:

Treba pomenuti da jetra ne boli, što dodatno otežava uspostavljanje dijagnoze. Naime, jetra kao organ nema receptore za bol i ono što osetite u predelu jetre ili je bol u stomaku ili se membrana koja okružuje jetru upali ili povredi. Pa ipak, kad i ako do bola dođe, obično je u pitanju poodmaklo oštećenje jetre, na šta treba blagovremeno i što pre reagovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.