Pijete probiotike za sve stomačne tegobe? Ipak nisu korisni kao što mnogi misle

Izvor: B92, 13.Jun.2020, 13:25

Pijete probiotike za sve stomačne tegobe? Ipak nisu korisni kao što mnogi misle

Nije važno da li se nalaze u jogurtu, tabletama ili kapsulama - probiotici ne čine mnogo toga dobrog za zdravlje creva, rezultati su najnovijih istraživanja.

"Za većinu bolesti koje smo proučavali, trenutno nemamo dovoljno dokaza da preporučimo upotrebu probiotika", rekao dr Geoffrey Preidis, pedijatrijski gastroenterolog iz Teksaškog medicinskog centra i portparol Američke gastroenterološke asocijacije, koja je i vršila ovo istraživanje.

Probiotici su mali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizmi, a mogu biti i određene bakterije. Obično se nalaze u namirnicama kao što je jogurt ili dodatak ishrani, piše CNN. Kako smatra SZO, kada se daju u adekvatnoj dozi, mogu da budu korisni za ljudski organizam, na primer u borbi protiv Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

"Naravno, postoje slučajevi u kojima je upotreba probiotika preporučena. Međutim, važno je znati da pretpostavke javnosti o koristima probiotika nisu utemeljene", izjavila je de Grejs Su, profesorka medicine i šef gastroenterologije na univerzitetu Mičigen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.