Ove promene kod žena ukazuju da je menopauza blizu

Izvor: B92, 27.Okt.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove promene kod žena ukazuju da je menopauza blizu

Sve žene znaju da ih čeka trenutak kada će se menstruacija završiti, a one ući u menopauzu. Mnoge od ovog prirodnog procesa dobijaju napad panike, ali postoje i one koje ga željno iščekuju.

Međutim, ono što mnoge žene ne znaju, jeste pojava simptoma koji ukazuju da se menopauza bliži, a to je perimenopauza.

Perimenopauza u proseku traje tri do četiri godine, i obično počinje u kasnim 40-tim. Nije redak slučaj da ona traje i svega nekoliko meseci, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čitavu deceniju, kada može početi u 30-tim.

Tokom perimenopauze, menstrualni ciklus žene postaje nepravilan. Žene koje nikada nisu rađale, i one koje su rano ušle u pubertet ili imaju kratak menstrualni ciklus, imaju veću verovatnoću da će doživeti i perimenopauzu ranije.

Šta se događa sa hormonima?

Jajnici proizvode ženske hormone estrogen i progesteron, koji kontrolišu menstruaciju i ovulaciju. Od kasnih 30-tih broj jajnih ćelija u jajnicima se brže smanjuje.

Nivo estrogena se menja, tačnije naglo opada oko dve godine pred menopauzu i stabilizuje se oko dve godine posle.

Progesteron takođe opada pred menopauzu, jer nastaje samo ako se jajna ćelija izbaci. Nedostatak progesterona može da rezultira neredovnim, težim i produženim menstruacijama tokom perimenopauze.

Uobičajeni simptomi

Žene mogu da imaju niz simptoma tokom perimenopauze, uključujući: valunge, noćno znojenje (hladni znoj), anksioznost, depresivno raspoloženje ili promene raspoloženja, poremećaj sna i umor, učestalo ili hitno mokrenje.

Dobijanje kilograma

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da menopauzalni prelaz prate promene u telesnom sastavu i traju do dve godine nakon menopauze.

Otkriveno je da je dobijanje kilograma počelo u perimenopauzi i neprestano se povećavalo tokom perimenopauze, oko 0,4 kg godišnje.

Manjak vežbanja, nezdrava ishrana, niži nivo obrazovanja, nedovoljno sna, broj porođaja koje je žena imala, kao i porodična istorija gojaznosti, mogu značajno da doprinesu povećanju telesne težine u srednjem životnom dobu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.