Ovakvim doručkom smanjićete rizik od raka jetre za 40 odsto

Izvor: Vesti-online.com, 25.Feb.2019, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovakvim doručkom smanjićete rizik od raka jetre za 40 odsto

Ukoliko se za doručak opredelite za cela zrna žitarice i obogatite vaš obrok vlaknima, smanjićete rizik od raka jetre.

Povećanje unosa voća i povrća i vlakana iz njih pokazalo se ne tako uspešnim. Oni koji su jeli cela zrna žitarica imali su za 37 odsto manji rizik od raka jetre. Oni koji su jeli mekike imali su 30 odsto manje šanse da obole, a 11 odsto manje oni koji su jeli klice.

Cela zrna žitarica, klice i mekinje smanjuju insulinsku rezistenciju, hiperisulinemiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i upale, sve poznate uzročnike raka.

Svake godine velikom broju ljudi bude dijagnostikovan rak jetre. Najveće šanse za to imaju ljudi stariji od 65 godina, a manje oni koji imaju manje od 45.

Cela zrna žitarica su odličan izvor vlakana, vitamina, minerala, fitonutritijenata i drugih hranljivih namirnica. Konzumiranje ovih namirnica povezano je sa smanjenjem rizika od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti nealkoholičarske masne jetre. Stanje creva, metabolizam, kao i sastav mikroba u crevima utiče na razvoj bolesti jetre posebno raka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.