Istraživanje pokazalo koliko mogu da prežive čestice koronavirusa

Izvor: B92, 05.Mar.2021, 20:48

Istraživanje pokazalo koliko mogu da prežive čestice koronavirusa

Grupa ruskih naučnika, koju je predvodio vodeći istraživač Instituta za istraživanje "Gamaleja" Vladimir Gusčin, ispitivala je koliko mogu da prežive čestice koronavirusa na različitim površinama i otkrila da u većini slučajeva žive dva do šest sati.

Njihova istraživanja objavljena su u onlajn biblioteci Biorkiv, preneo je TAS.

Istraživanja su pokazala da čestice koronavirusa mogu da ostanu na mnogim površinama od različitih materijala i više desetina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sati, ali napominju da prisustvo samo po sebi ne znači da je takva površina opasna za ljude ili da može da deluje kao izvor zaraze.

Naučnici su testirali pet različitih materijala, pa su tako SARS-CoV-2 čestice stavljane na keramiku, metal, drvo, tkaninu i plastiku, a i virus i materijali čuvani su u uobičajenim laboratorijskim uslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.