Otkriven protein koji može da uspori razvoj raka jetre

Izvor: B92, 22.Mar.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven protein koji može da uspori razvoj raka jetre

Otkriven je protein koji može usporiti razvoj raka jetre i omogućuje raniju dijagnozu i veće izglede za preživljavanje, saopštio je Univerzitet u Bazelu.

Ta vrsta raka uglavnom pogađa starije muškarce koji već boluju od ciroze jetre i često se uoči tek u poodmakloj fazi što skraćuje vreme života.

"Protein nazvan LHPP sprečava nekontrolisano širenje ćelija raka u jetri", objavio je švajcarski univerzitet.

Nedostatak tog proteina smanjuje za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve godine životni vek pacijenata. Stoga bi trebalo genetskim putem obnoviti proizvodnju tog proteina kod pacijenata koji ga nemaju.

Otkriće je objavljeno u časopisu "Nature" (Priroda) za koji je glavni autor istraživanja Sravant Hindupur rekao da je "zapanjujuće da je LHPP bio potpuno odsutan u tumorskom tkivu, dok ga je bilo u zdravom tkivu".

Proučavano je 4.000 proteina u zdravom tkivu i u tumorima jetre kod miševa.

"Na isti način kao i u primeru miša, očit je pad nivoa LHPP kod tumora pacijenata pogođenih rakom jetre", dodao je.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriven protein koji usporava razvoj raka jetre

Izvor: Radio 021, 22.Mar.2018

Otkriven je protein koji može da uspori razvoj raka jetre i omogućuje raniju dijagnozu i veće izglede za preživljavanje, saopštio je Univerzitet u Bazelu...Ta vrsta raka uglavnom pogađa starije muškarce koji već boluju od ciroze jetre i često se uoči tek u poodmakloj fazi što skraćuje vreme...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.