Osobe koje malo spavaju sklone su prejedanju i debljanju

Izvor: B92, 29.Avg.2018, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osobe koje malo spavaju sklone su prejedanju i debljanju

Nedostatak sna dugo je bio povezan s gojaznošću, ali glavni krivac nije posezanje za hranom tokom noći, već poremećaj metabolizma, pokazala su nova istraživanja.

Osobe koje malo spavaju povećavaju sposobnost tela da skladišti masti.

Nalazi istraživača, koji se smatraju naučnim dokazima, pokazali su da poremećaj u spavanju utiče na uobičajeni ritam telesnog sata, povečavajući rizik od širokog spektra zdravstvenih problema, od srčanih bolesti do dijabetesa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Džonatan Sidernejz, istraživač na Univerzitetu u Upsali u Švedskoj, kaže da rezultati istraživanja ukazuju na nezamenljivu funkciju koju spavanje ima u funkcionisanju ljudskog tela.

"Spavanje ne služi samo za štednju energije i regeneraciju tela, već ima i mnoge druge funkcije", ističe on.

Sudeći prema rezultatima istraživanja, nedostatak spavanja i te kako utiče na sklonost ka gojaznosti i prejedanju. Nedostatak sna dovodi do poremećaja hormona koji kontrolišu apetit i osećaj sitosti. Stoga, oni koji spavaju manje, imaju više vremena za jelo, nezasiti su, više su umorni da bi vežbali i imaju manje samokontrole kada je reč o iskušenju konzumiranja nezdravih grickalica.

Ranija istraživanja doktora Sidernejza takođe su pokazala kako osobe koje malo spavaju više jedu i posežu za kaloričnijom hranom.

Najnovija studija pruža nove dokaze o tome da deprivacija sna ima direktan uticaj na metabolizam i ravnotežu između mišića i masti.

Tokom istraživanja, koje je objavljeno u časopisu “Science Advances”, 15 zdravih volontera prisustvovalo je sesijama nakon normalnog sna i nakon neprospavane noći. Tokom sesija usled neispavanosti davali su svoje uzorke masti, krvi i mišićnog tkiva.

Istraživači su uvideli da nakon nedostatka sna ljudsko masno tkivo pokazuje promene u aktivnosti gena koji su povezani s ćelijama, povećavajući njihovu tendenciju za apsorbovanjem lipida i za razmnožavanjem.

Takođe, naučnici su u mišićima ispitanika primetili smanjenje nivoa strukturnih proteina koji su svakom telu potrebni za održavanje i izgradnju mišićne mase. Stoga, osobe koje malo spavaju imaju manju mišičnu masu, a više masti u telu, piše Gardijan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.