Osam namirnica koje uzrokuju teške bolesti

Izvor: B92, 13.Jun.2015, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam namirnica koje uzrokuju teške bolesti

Iako smo svi samo ljudi i ponekad se “počastimo” ne toliko zdravom hranom, postoje neke namirnice koje nikad, nipošto ne bi trebalo da konzumiramo.

Gazirana pića

"Gazirana pića nisu hrana, a previše se konzumiraju u modernoj ishrani. Jedna limenka sadrži 40 grama šećera, a sve što sadrži više od osam grama šećera smatram preteranim", izjavila je nutricionistkinja Meril Pričard. Njena koleginica Elisa Gudman dodala je da veštački zaslađivači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u gaziranim pićima doprinose nastanku gojaznosti i dijabetesa.

Glukozno-fruktozni sirup

Keli Levek tvrdi da izbegava ovaj sastojak koji se često nalazi u brzoj hrani i začinima, "kao da je kuga". Ona objašnjava da se fruktoza 100 odsto metaboliše u jetri i prolazi kroz Majlardovu reakciju, tačnije formiraju se superoksidni slobodni radikali koji mogu prouzrokovati upalu jetre. Sirup se takođe brže pretvara u masno tkivo od bilo kojih drugih ugljenih hidrata i povezuje se s metaboličkim sindromom i otpornošću na insulin.

Industrijski obrađena ulja

Ova ulja su visoko obrađena i hemijski tretirana, i obično im se dodaje miris kako bi bila jestiva. "Ona brzo oksidiraju, što uzrokuje stvaranje mnoštva slobodnih radikala: Takođe su puna omega-6 masnih kiselina, što uzrokuje dalju neravnotežu omega masnih kiselina u telu", objašnjava Levek. Umesto ovih industrijskih ulja, nutricionisti preporučuju ulja koja imaju visok procenat omega-3 i nezasićenih kiselina, kao što su ono od kokosa, maslina i avokada.

Industrijski obrađena soja

Soja se poslednjih godina preporučivala i za konzumiranje i izbegavanje, gotovo u jednakoj meri. Ali nutricionista Levek tvrdi da industrijski obrađene verzije defiitivno treba izbegavati po svaku cenu. "Slobodna glutaminska kiselina ili MSG, koja je snažan neurotoksin, formira se tokom obrade soje. Sojini fitoestrogeni potencijalno mogu uzrokovati hipotireozu, pa mogu dovesti do neplodnosti i povećati šansu za pojavu raka dojke kod odraslih žena."

Mesne prerađevine

"Ovo meso obično dobijamo od životinja koje se drže u zatvorenim prostorima u kojima se šire zaraze i koje su izložene brojnim hormonima i antibioticima", napominje Gudman i dodaje: "One su takođe pune natrijum nitrata, koji se koristi kao hemijski pojačivač ukusa, konzervans i pojačivač boje". Kad ih unosite u telo one se pretvaraju u hemikalije koje uzrokuju karcinom, a mogu se naći u različitim salamama, kobasicama, šunki i slanini.

Kokice za mikrotalasnu rernu

Ova vrsta kokica predstavlja veliku opasnost za zdravlje. "U omot su dodate sintetičke hemikalije, pogotovo u industriji brze hrane, koje bi trebalo da spreče da masti iscure napolje", objašnjava Gudman. "Kokice za mikrotalasnu su pune tih hemikalija, koje se, kad se zagreju, automatski šire u same kokice. One štetno deluju na endokrini sistem, a povezane su s razvojem karcinoma, povišenim lošim holesterolom, smanjenim imunitetom, bolestima štitne žlezde i neplodnošću."

Margarin

To je visoko obrađeno biljno ulje, krcato trans-masnim kiselinama. "Ustvari, proizvodi se od najjeftinijeg ulja najslabijeg kvaliteta", kaže Gudman. Dakle, pravi se od onih industrijskih ulja koje bi trebalo izbegavati, a tokom prerade na visokoj temperaturi, stvaraju se slobodni radikali koji povećavaju rizik od karcinoma, srčanih bolesti i hormonske neravnoteže. Osim toga, sadrže dodatne aditive i hemikalije, kao i omega-6 masne kiseline.

Namirnice sa niskim procentom masnoća

Namirnice sa smanjenim procentom masti zvuče kao nešto dobro, ali ovakve namirnice su vrlo nezdrave. "Prehrambena industrija počela je da zamenjuje životinjske masti nezasićenim biljnim uljima koja su dovela do povećanja potrošnje trans-masti. A kako bi to nadoknadili, proizvođači su počeli da dodaju velike količine šećera, između ostalog", kaže Gudman. Drugim rečima, rizikujete gojaznost, dijabetes, srčane bolesti i rak, piše Yahoo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ove namirnice uzrokuju teške bolesti

Izvor: Svet plus, 13.Jun.2015

Svaki čovek ponekad voli sebe da obraduje, ne baš tako toliko zdravom hranom, ali postoje neke namirnice koje nikad, nipošto ne bi trebalo da konzumiramo...Ljudi su, uglavnom zainteresovani za savete nutricionista, jer oni znaju šta je zdravo, ali isto tako i šta treba izbegavati. Nutricionistkinje...

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.