Izvor: eKlinika.rs, 03.Avg.2021, 09:03

Opadanje kose posle covid 19 je prolazno, svi drugi problemi ovog tipa se leče, objašnjava dermatovenerolog Svetlana Popadić

Uzroci i razlozi opadanja kose mogu da budu mnogobrojni i kreću se od prolaznih, kao posledice nekog privremenog stanja, do ozbiljnih organskih poremećaja koji rezultiraju frustrirajućom manifestacijom da nakon spavanja, tuširanja ili bilo koje druge životne aktivnosti, vaša kosa jednostavno opada. Lečenje je obavezno iz više razloga, a dermatovenerolozi apeluju da se ni u ovom slučaju ne lečite sami i da neki preparati mogu da pomognu, ali da je zdrava kosa koja ne opada refleksija našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << opšteg zdravlja. Najnovija istraživanja pokazuju da su se posledice infekcije covid 19 svrstale na listu poznatih razloga opadanja kose, usled velikog psihofizičkog ataka na organizam.
Od genetike i dijeta, do post kovid sindroma Doc. dr sci. med. Svetlana Popadić, objašnjava za naš portal da gubitak ili proređenje kose može da bude posledica genetske predispozicije, hormonskog disbalansa, autoimunskih bolesti, seboroičnog dermatitisa i spoljašnjih, mehaničkih, ali i faktora poput stalnog vezivanja kose u “konjski rep” ili nošenja zaštitne odeće (marama, hidžaba ili turbana). Tu je, napominje, i neizbežni stres.
– Ukoliko opadanje ima pojačan intenzitet kose i ne prestaje, dijagnostika i terapija su jedino rešenje, a zavise od težine kliničke slike i vrste alopecije (ćelavosti) ili efluvijuma (difuznog proređenja kose). Za sve je važna novost da je intenzivnije, ali prolazno opadanje kose prepoznato je kao jedan od dermatoloških problema koji se javljaju kod pacijenata koji su imali covid 19 i ta brojka se kreće čak do polovine onih koji su preležali bolest – kaže Popadić, koja je i vanredni profesor na katedri za dermatologiju Univerziteta u Beogradu.
Zašto kosa opada posle infekcije covid 19 i koliko joj treba da se oporavi U jednoj studiji sprovedenoj u bolnici Hanry Fod Hospital u Detroitu na više od 15.000 pacijenata koji su bili pozitivni na prosustvo virusa SARS – Cov -2, dokazano je da su svi oboleli bili izloženi velikom psihološkom stresu. Oslobađanje proinflamatornih citokina i problemi sa koagulacijom utiču na efluvijum, a sistemski upalni odgovor podstiče stvaranje mikrotrombova u folikulu dlake. Većina testiranih pacijenata je imala tešku kliničku sliku i bila na terapijskom protokolu antibioticima i kortikosteroidima.
Istraživanja još traju, ali za sada pokazuju da se po prestanku uzimanja lekova i kako teče oporavak, i kosa postepeno vraća „u normalu“. S obzirom na limite u rastu kose, kao i individualne razlike, u proseku je za oporavak potrebno od šest meseci do godinu dana, a pojedinim slučajevima biće potrebno i više vremena. Preporučuje se dodatna suplementacija proteinima, vitaminima i gvožđem, kao i elementima kao što su selen, bakar i cink.
Takođe, neophodna je i dodatna edukacija dermatovenerologa, svih koji sa kosom rade u uslužnim delatnostima, kao i pacijenata. Izuzetno je važno znati da se radi o uobičajenom poremećaju nakon teške infekcije, praćenom jakim psihičkim opterećenjem koje izuzetno utiče na kosu i njen kvalitet.
Moguće opadanje i posle rigorozne dijete Doc. dr Popadić objašnjava da je prvi korak u lečenju opadanja kose otkrivanje uzročnika. Uz već spomenuti genetski faktor, hormonski disbalans, stres ili mehanička oštećenja, do alopecija ili efluvijuma može da dođe i u sklopu autoimunskih bolesti.
– U ovom slučaju, pored lokalne, neophodna je i sistemska terapija koja se često ordinira u bolničkim uslovima. Ako ste skloni praktikovanju rigoroznih dijeta posle kojih ste postali anemični, ili je došlo do deficita vitamina i mikroelemenata, kosa vam opada, a od dijete je prošlo dva do tri meseca, postoji opravdana pretpostavka da je upravo to razlog opadanja – objašnjava naša sagovornica.
Koji preparati pomažu Ona navodi da su najčešće primenjivani preparati za lokalnu primenu losioni koji sadrže minoksidil kao aktivni princip.
– Minoksidil poboljšava cirkulaciju u folikulima dlake, može da uspori proces opadanja kose i da ubrza oporavak folikula, a samim tim i rast kose. Savetuje se primena preparata jedan do dva puta dnevno. Treba naglasiti  i da se što često nakon višenedeljnog tretmana minoksidilom viđa prolazni porast neželjenih dlaka na okolnim zonama koje nisu tretirane (čelo, obrazi, nausnice, brada) – upozorava dr Popadić.
Kod nekih formi alopecije, pojašnjava sagovornica eKlinike, neophodna je dugotrajna, kontrolisana primena kortikosteroidnih preparata za lokalnu primenu, a kod efluvijuma koji nastaju zbog seboroičnog dermatitisa indikovana je primena medicinskih šampona koji regulišu količinu izlučenog sebuma i sastav mikroflore kože kosmatog dela glave i lica.
Nove metode se usavršavaju, edukacija imperativ Doktorka Popadić potvrđuje da je sve više podataka o transplantaciji kose kao invazivnoj ali efikasnoj metodi kod muškaraca, ređe kod žena. Pored toga, postoje i pokušaji da se određenim laserskim tretmanima uspori proces opadanja i poboljša rast kose.
Ona naglašava i da je zbog kompleksnosti problema psihosocijalne prirode, koji sa sobom nosi gubitak kose kod oba pola, lečenje neophodno, i da je uzimajući u obzir njegovu specifičnost, od najveće društvene koristi da se šira stručna javnost upozna sa etiologijom, terapijskim pristupom i prognozama različitih formi alopecije.
Članak Opadanje kose posle covid 19 je prolazno, svi drugi problemi ovog tipa se leče, objašnjava dermatovenerolog Svetlana Popadić se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.