Od nje se prave lekovi i ulja, drže je pod ključem u apotekama - ali šta ako se pomeša sa senfom?

Izvor: B92, 30.Jan.2022, 00:49

Od nje se prave lekovi i ulja, drže je pod ključem u apotekama - ali šta ako se pomeša sa senfom?

Zahvaljujući etarskom ulju koje deluje protiv mikroba, kao i vitaminima i mineralima u svom sastavu, slačica i senf su vrlo korisni za zdravlje i preporučuju se tokom dijete.

Ovaj namaz za imunitet priprema se od zrna slačice, biljke poznate po blagotvornom dejstvu na zdravlje još u doba starih Rimljana. Mlevenjem ovog semena, ono dobija nakiseo a zatim i ljut ukus.

Od brašna slačice mogu se praviti lekovite obloge koje se koriste u slučaju bronhitisa, ali se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne smeju držati dugo na koži, jer mogu izazvati čak i opekotine.

Najmoćniji sastojak slačice je njeno etarsko ulje koje deluje snažno protiv bakterija i drugih mikroogranizama. Upravo zato se ona i koristi za konzerviranje namirnica, a domaćicama je najpoznatija njena upotreba u pripremi turšije i kiselih krastavčića.

Slačica je bogata vitaminom E, sadrži magnezijum, cink i gvožđe, dobar je izvor kalcijuma, fosfora i kalijuma. Kao dobar izvor ovih važnih nutrijenata, preporučuje se naročito svima koji su na dijeti.

Crna slačica je prepoznatljiva po sitnim žutim cvetovima, koji se javljaju od maja do avgusta. Na plantažama se gaji kao industrijska i lekovita biljka, a divlja i poludivlja raste gotovo svuda na planeti. Žanje se u leto, dok je stabljika zelena, a seme tamno.

I to noću dok je rosa, da seme ne bi otpalo. Ostavlja se u snopićima, 10 do 15 dana se suši, a zatim se mlati kao pasulj. Seme se suši na tavanu kao žito, uz često prevrtanje da se ne bi upalilo.

Seme slačice je bez mirisa, ali kada se žvaće u početku ima uljast, gorkast i kiseo ukus, koji potom prelazi u ljutu aromu i peče. Brašno dobijeno mlevenjem, pokvašeno u vodi, takođe ima ljut miris koji izaziva suze. Iz semena se izdvaja veoma efikasno etarsko ulje, sa kojim treba pažljivo rukovati. U suprotnom, može da izazove teška trovanja.

Dobija se destilacijom iz semena, prethodno samlevenog, ceđenog pod pritiskom i oslobođenog masnog ulja.

Nalik je bistroj tečnosti, žućkaste boje, ljutog i prodornog mirisa. Izaziva suzenje, iritira sluzokožu, dok na koži mogu da se jave plikovi, pa čak i rane. Drži se u apotekama pod ključem i izdaje samo na recept.

U farmaceutskoj industriji služi za spravljanje brojnih lekova, koji mogu da se upotrebe samo po preporuci lekara. Aktivni sastojak ulja slačice alilizo- tiocijanid, ima mali molekul zbog čega brzo prodire u sve organe, a izlučuje se preko pluća i urina.

Antibakterijska moć mu je izuzetno jaka, kao i senfa koji se preporučuje preventivno protiv bakterija.

U manjim količinama, crna slačica pospešuje izlučivanje sokova za varenje. Velike količine nisu preporučljive jer mogu da izazovu nadražaj i upalu želuca i creva, a kod žena i smetnje u vreme menstrualnog ciklusa, kao i upalu jajnika.

Stoga se u narodnoj medicini preporučuju oblozi, jer su delotvorniji, pošto sastojci duboko prodiru kroz kožu, podstičući metabolizam i eliminišući bolove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.