Novi soj će za mesec dana verovatno potisnuti staru varijantu

Izvor: B92, 11.Feb.2021, 22:40

"Novi soj će za mesec dana verovatno potisnuti staru varijantu"

Novi soj koronavirusa pojavio se u Srbiji u januaru, a u Hrvatskoj je za sada, kako prenose mediji, registrovano osam slučajeva zaraze.

Molekularni biolog i članica Naučnog saveta Vlade Hrvatske Andreja Ambriović Ristov navodi da je ovaj soj zarazniji.

"Ovaj soj je zarazniji i već smo imali početkom prošle godine jedan takav slučaj kada se pojavila zapravo nova varijanta koja onda vrlo brzo istisne ovu staru varijantu i postane dominantna. To se događa upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s ovom britanskom varijantom, ona će vrlo brzo za nekih mesec dana vrlo verovatno istisnuti staru varijantu i s obzirom da je zaraznija onda će porast broja inficiranih biti nešto naglašeniji nego što smo imali pre", rekla je i dodala da će se novi soj vrlo brzo odraziti na brojeve.

Kaže da je ovaj soj zarazniji 30 odsto.

"Izaziva li veću smrtnost... može biti malo da je to tačno, ali kažu sad da ne, ali nakon nekog vremena kada se sve te statistike skupe, mislim da to sada nije ni bitno. Bitno je da je varijanta zaraznija i da se treba pripremiti i držati vrlo čvrste mere i sprečiti da ne dođe do trećeg talasa", poručila je ona.

Svaka maska koja se nosi redovno, menja redovno, ne dira sa spoljašne strane rukama, dezinfikuju se ruke, svaka maska je dobra", zaključila je Andreja Ambriović Ristov.

Britanski soj otkriven je u decembru 2020. godine, te da je zadnjih mjesec dana postao dominantan soj jer je više od 50 posto ljudi zaraženo tim sojem, piše Jutarnji.

"Otkriveno je i da taj britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja. Sada imamo novi super soj britanski s južnoafričkom mutacijom koji može možda izbjeći imuni odgovor", izjavio je Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine sa Univerziteta u Oksfordu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.