Novavaks stiže u Hrvatsku - proteinska vakcina sa 90 odsto efikasnosti protiv kovida

Izvor: B92, 06.Feb.2022, 16:04

Novavaks stiže u Hrvatsku - proteinska vakcina sa 90 odsto efikasnosti protiv kovida

Primenjuje se u dve doze, ubrizgavanjem u mišić nadlaktice, sa vremenskim intervalom od tri nedelje između doza.

Nova proteinska vakcina protiv kovid 19 američke kompanije Novavax stiže u Hrvatsku za tri nedelje, potvrdio je u subotu Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a radi se o vakcini proizvedenoj isprobanom metodom bez upotrebe genetski materijal.

Kao njegovu prednost stručnjaci ističu da nema genetskog materijala i da je reč o prečišćenom proteinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon čijeg ubrizgavanja stvaramo antitela i ćelijski imunitet. Primenjuje se u dve doze, injekcijom u mišić nadlaktice, sa vremenskim intervalom od tri nedelje između doza.

Proteinska vakcina Nuvaxovid američke kompanije Novavax je namenjena je osobama starijim od 18 godina.

Za razliku od do sada odobrenih vakcina, koje su dve vektorske i dve mRNK vakcine, Novavax vakcina se proizvodi drugačijom tehnologijom koja se do sada koristila u mnogim vakcinama, kao što su protiv hepatitisa B i pertusisa.

Proteinska vakcina sadrži laboratorijski uzgojenu verziju šiljastog proteina koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Vakcina takođe sadrži pojačivač, supstancu koja pomaže u jačanju imunološkog odgovora na vakcinu.

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila ga je u decembru prošle godine.

Klinička ispitivanja sprovedena u SAD prošlog juna pokazala su 90 odsto efikasnosti vakcine protiv raznih varijanti koronavirusa, uključujući delta, a rani podaci iz decembra takođe sugerišu da je efikasna protiv omikrona, preneo je CNBC.

Neželjeni efekti nove vakcine poznati su onoliko koliko su kontrolne grupe pokazale u kliničkim ispitivanjima. Iako sve preporuke govore da je Novavax vakcina bezbedna sa blagim do umerenim neželjenim efektima, tek u masovnoj upotrebi biće više poznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.