Naučnici tvrde: Kari je uspešan u borbi protiv raka

Izvor: B92, 11.Jul.2018, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici tvrde: Kari je uspešan u borbi protiv raka

Novo istraživanje je pokazalo da je indijski začin kari uspešan u borbi protiv raka.

U eksperimentu rađenom na miševima naučnici su pronašli da jedinjenje kurkumin, koje daje kariju jarko žutu boju, može da uspori rast karcinoma dojki, kao i različite oblike raka krvi, piše Dejli mejl.

Glavni sastojak začina utiče na reprodukciju ćelija, odnosno sprečava njihovo deljenje kao i uništavanje drugih ćelija.

Iako istraživači sa Univerziteta Kalifornija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažu da konzumiranje karija ili suplementa ne može da uništi ćelije raka, ovo otkriće može da dovede do razvoja novih načina lečenja.

Kurkumin, jedinjenje za koje se ranije smatralo da ima snažno antikancerogeno dejstvo, zapravo bi mogao da bude 500 puta jači nego što se prethodno mislilo.

Laboratorijski testovi su otkrili da kada se kombinuje sa lekovima za određenu vrstu raka krvi, kurkumin utiče na bolju efektivnost leka.

Istraživači kažu da njihova otkrića nisu bila očekivana, pa se sada nadaju da će moći da razviju novi lek za rak koji će se zasnivati upravo na kurkuminu.

Naučnici smatraju da bi kurkumin mogao da se koristi u borbi protiv raka, pošto kada se u krvi veže za određeni tip enzima (DYRK2), ćelije tumora ne mogu brzo da se reprodukuju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.