Naučnici tvrde: Još jedan element pomaže u borbi protiv koronavirusa

Izvor: B92, 21.Avg.2020, 11:42

Naučnici tvrde: Još jedan element pomaže u borbi protiv koronavirusa

Naučnici iz SAD došli su do otkrića da bi još jedan element mogao znatno da pomogne u borbi protiv koronavirusa. U pitanju je jod - supstanca koje najviše ima u algama, kuhinjskoj soli i morskim ribama.

Glavni istraživač kompanije SAIC dr Gari Voren, u svom radu objavljenom u publikaciji Research Gate, objasnio je kako maksimalne preporučene dnevne doze joda dovode do smrti ćelija zaraženih koronavirusom. Ovim se, smatra Voren, ujedno i sprečava širenje virusa.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Preporučeni dnevni unos joda u organizam je od 1,5 do 2,4 mg po osobi, a količina varira od telesne težine. Naglasio je da bi, što više ljudi unosi visoku količinu joda, i mogućnost prenosa koronavirusa mogla znatno da opadne. Samim tim, i smrtnost bi se smanjila.

Inače, zanimljivo je da su neke države (poput Vijetnama, Tajlanda ili Filipina) već počele da koriste jod kako bi dodatno zaštitile medicinare koji se bore protiv kovida 19. Naravno, ovo je samo dodatak obaveznoj zaštitnoj opremi, odnosno maskama, rukavicama, skafanderima itd.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.