Najprirodniji lek za zapušen nos po preporuci lekara, koji mogu da koriste i trudnice

Izvor: eKlinika.rs, 11.Feb.2021, 09:02

Najprirodniji lek za zapušen nos po preporuci lekara, koji mogu da koriste i trudnice

Kapi za nos sigurno su jedan od najefikasnijih i najbržih načina da prodišete punim plućima. Problem je što je njihov efekat kratkotrajan, a kao lek na duže staze nisu nikako za preporuku jer, kako objašnjavaju stručnjaci, stvaraju efekat zavisnosti i produbljuju problem. Prirodna rešenja, od luka, bosiljka, toplih kupki, sobe bikarbone nisu od posebne pomoći. Doktori koji su govorili za eKliniku ističu fiziološki rastvor kao najbolje prirodno sredstvo koje pomaže kod zapušenog nosa >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << i upozoravaju da kapi nikako ne treba koristiti duže od sedam dana.
Nazalna kongestija, ili zapušen nos, dešava se kada se unutar nosa stvori velika količina sluzi. Kako objašnjavaju lekari, u nosu se nalazi mreža krvnih sudova, koji se neprestano šire i sužavaju.
Kapi šire, a slana voda čisti nos Stimulacija ili iritacija nosa utiče na nervni sistem i dolazi do priliva veće količine krvi u nos. Nastaje otok, koji sprečava da sluz izađe napolje, a disajni putevi se blokiraju. Najčešći uzrok prekomerne produkcije gustog sekreta je upala sinusa, a nazalnu kongestiju prate i virusne infekcije.
– Prosečan odrasli muškarac, koji miruje udahne do 12 litara vazduha svakog minuta. Zamislite sada nos kao prostor koji je ispunjen sitnim šupljinama, širine dva centimetra od središnje pregrade do bočne strane nosa. Taj promer nije stalno isti, u jednom trenutku on može da iznosi pet u sledećem dva centimetra, taj prostor se stalno sužava i širi. Kapi za nos sadrže ksilometazolin, koji sužava krvne sudove i proširuje tu šupljinu. Zna se da je ksilometazolin, taj koji naviše pomaže kada je reč o zapušenom nosu. Moramo, ipak, znati da se kapi za nos mogu koristiti najduže sedam dana – kaže za eKliniku specijalista otorinolaringolog dr Srđan Milićević.
On dopušta i primenu alternativnih rešenja u vidu toplih kupki, sode bikarbone, bosiljka, obloga od luka, divljeg krastavca, ali kaže da mnoga od ovih rešenja nemaju naučnu osnovu i da mogu samo da pročiste nos.
– Slana voda je u nekim situacijama dobro rešenje. Ali, moramo znati da ona služi nečem drugom. U nosu se skuplja sekret, a nos je kao filter na koji se nakuplja prašina, raznorazne čestice, sve što dišemo. Slana voda je sredstvo da očistite nos od tih raznih čestica i tako poboljšate prohodnost. Dakle kapi šire, a slana voda čisti nos. Za decu i trudnice, pre svega preporučujem prirodne preparate, a najprirodnija supstanca jeste fiziološki rastvor – ističe dr Milićević.
Kada je reč o drugim zamenama za kapi za nos, doktor objašnjava da još nema dovoljno naučnih dokaza koji bi opravdali ovu primenu.
– Neki pacijenti hvale divlji krastavac kao efikasan. Da bismo nešto prepisali kao lek, ipak, moramo da znamo tačno kako neka određena supstanca deluje na ljudski organizam. Tih dokaza još nema. Verovatno ima nešto u divljem krastavcu što utiče da se sluznica povuče, da smanjite otok, ali šta je to konkretno ne znamo – objašnjava dr Milićević.
Šta da radim kad ne mogu da dišem bez kapi za nos? Istraživanja su pokazala da nekontrolisana upotreba kapi za nos dovodi do trajnog oštećenja sluznice, a može da nastane i nealergijski, lekovima indukovan medikamentozni rinitis. Razna istraživanja su pokazala da jedan do devet odsto svih bolesnika koji posećuju alergologa ili otorinolaringologa imaju ovaj problem.
– To je upala sluznice izazvana lekovima. Ponovo se vraćamo na priču da se sluznica nosa nekad širi nekada skuplja. Prekomerna upotreba kapi deluje tako da se sluznica stalno šiti. Posle mesec dana korišćenja sistem se poremeti i onda sluznica koja je bila dva centimetra, počne da otiče pet centimetara, a zadatak kapi za nos je da sužavaju krvne sudove, i na taj način smanjuju otok sluznice nosa – objašnjava dr Milićević.
Da osetite ponovo miris cveća Foto: Unsplash

Stručnjaci tvrde da postoji nekoliko preporuka kako se leči ovo oboljenje, a najvažnije je odmah prestati sa korišćenjem kapi iz grupe dekongestiva tip proizvoda koji pomaže pri kongestiji, odnosno začepljenju nosa i to u predelu gornjeg respiratornog trakta.
Šta da izbegavaju trudnice, a šta pomaže? Medicinska statistika beleži da probleme s disanjem na nos ima svaka treća trudnica u nekom trenutku tokom trudnoće. Trudnički rinitis može da bude i jedan od prvih simptoma trudnoće, kada dolazi do povećanja volumena krvi u telu. Pošto su nosni kanali uski i sitni, prvi su na udaru. Kod nekih žena do ove pojave dolazi još tokom prvog trimestra. Trudnički rinitis uglavnom prođe u potpunosti nakon porođaja.
– Kod trudnica ne možemo da kažemo da je to bolest, ali ta sluznica je posebno osetljiva i u trudnoći dolazi do njenog oticanja i uglavnom trudnice dišu otežano na nos. Ima puno pacijentkinja koje su u drugom stanju i imaju problem s nosem, tu neki lekovi kao što su crni luk, bosiljak, malo pomažu, ali ima prirodnih preparata na bazi bilja koje savetujemo trudnicama – objašnjava za eKliniku, dr Vesna Kostić, specijalista otorinolaringologije.
Ona objašnjava da je stanje prolaznog karaktera, kod nekih žena se javlja u prva tri meseca trudnoće, dok nekih 30 do 40 odsto žena otežano diše na nos do samog porođaja.
– Javlja se i kod trudnica koje ranije nisu imale nikakav hronični rinitis. Tu, na primer, tuširanje toplom vodom, pomaže da se diše ali samo 10 do 15 minuta posle tuširanja. Nije do kraja delotvorno, a često posle toga bude još lošije, jer nastaje još veći otok u nosu i teško se diše. Zbog zdravlja majke i deteta, najbolje je koristiti prirodna sredstva kao što su na primer fiziološki rastvor sa dodatkom eukaliptusa. On može da se koristi po potrebi kada su prisutne tegobe. Uz preparate na bazi bilja trudnica može da ukloni otok i posle da danima normalno da diše – objašnjava dr Kostić.
Otorinolaringolozi upozoravaju da izbegavate šmrkanje i povlačenje sluzi nazad u nos, alkohol i cigarete. Nemojte jako da duvate nos jer će to izazvati još veće začepljenje
Članak Najprirodniji lek za zapušen nos po preporuci lekara, koji mogu da koriste i trudnice se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.