Najotrovnije voće i povrće na pijaci: Ima čak 15 vrsta pesticida, ali znamo trik da ih se rešite

Izvor: B92, 04.Okt.2022, 17:33

Najotrovnije voće i povrće na pijaci: Ima čak 15 vrsta pesticida, ali znamo trik da ih se rešite

Voće i povrće su neizostavan deo zdrave ishrane, ali s druge strane, problem je što su ove namirnice koje kupujemo često pune pesticida.

Švedski naučnici su dokazali da se preparati kojima se prskaju voće i povrće mogu nakupiti u telu dece i odraslih, te su izdvojili i listu namirnica koje imaju najviše pestidica: jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje, spanać, paradajz, čeri paradajz, krastavac i paprika babura.

Ove namirnice nisu se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nasumično našle na listi, već su stručnjaci testiranjem došli do tih podataka. Naime, prilikom testiranja jagoda ispostavilo se da su prskane sa čak 17 različitih vrsta pestidica, dok je u grožđu i paprikama detektovano 15 vrsta pesticida.

Najbolje bi bilo jedan sat pre upotrebe da se dobro operu i potope u sodu bikarbonu da odstoje, nakon toga opet dobro oprati i većina pesticida će biti otklonjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.