Najbolji lek za upaljeno grlo, kašalj i začepljen nos

Izvor: B92, 12.Avg.2017, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji lek za upaljeno grlo, kašalj i začepljen nos

Najbolji lek za upaljeno grlo, groznicu, kašalj i začepljen nos krije se u vašim zalihama vina, tvrdi nova studija.

Istraživanje koje su proveli naučnici s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu otkrilo je da jedinjenje, koje se nalazi u namirnicama kao što su crveno vino, crni čaj i borovnice, može da pomogne u borbi protiv infekcije i posluži kao odlično preventivno sredstvo protiv gripa.

Istraživanje je sprovedeno na miševima, a istraživači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su objasnili da su flavonoidi pronađeni u tim namirnicama u saradnji s određenim mikroorganizmom creva stvorili metabolit koji pojačava imunološki sistem. Kao rezultat toga, simptomi gripa se smanjuju, a oporavak se ubrzava.

"Godinama se smatra da flavonoidi imaju zaštitna svojstva koja pomažu u regulisanju imunološkog sistema u borbi protiv infekcija. Sasvim je očigledno da ćemo morati da naučimo više, ali rezultati koje smo dobili su intrigantni", rekla je autorka studije Ešli Stid.

Pre nego što posegnete za flašom vina, istraživači napominju da je potrebno sprovestio dodatna istraživanja na ljudima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vino otpušava nos, bori se protiv kašlja i groznice

Izvor: Radio 021, 13.Avg.2017, 12:54

Najbolji lek za upaljeno grlo, groznicu, kašalj i začepljen nos krije se u zalihama vina, tvrdi nova studija...Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu otkrilo je da spoj koji se nalazi u namirnicama kao što su crveno vino, crni čaj i borovnice...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.