Moćna kubanska medicina napravila 5 novih vakcina protiv kovida - više od 90 odsto efikasne

Izvor: B92, 13.Jan.2022, 22:50

Moćna kubanska medicina napravila 5 novih vakcina protiv kovida - više od 90 odsto efikasne

Prestižni biotehnološki sektor na Kubi je do danas razvio pet različitih vakcina protiv virusa kovid-19, uključujući vakcine Abdala, Soberana 02 i Soberana Plus — za koje je zvaničnici u ovoj zemlji ističu da obezbeđuju više od 90 odsto zaštite od simptomatskog zaražavanja koronavirusom, kada se primene u tri doze.

Zemlja sa oko 11 miliona stanovnika i dalje je jedina država u Latinskoj Americi i Karibima koja je proizvela domaću vakcinu protiv virusa kovid 19. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Italija uvela obaveznu vakcinaciju, kazne između 600 i 1500 evra

Kako piše američki CNBC, Kuba je vakcinisala veći procenat svoje populacije protiv koronavirusa nego skoro sve najveće i najbogatije nacije sveta. U stvari, samo Ujedinjeni Arapski Emirati može da se pohvali većom stopom vakcinacije stanovništva.

Omikron je za nevakcinisane kao "ruski rulet"

Malo karipsko ostrvo pod komunističkom vladom postiglo je ovu prekretnicu proizvodnjom sopstvene vakcine, čak i dok se bori da održi koliko-toliko zadovoljavajuću snabdevenost supermarketa hranom, usled već decenijama starog američkog trgovinskog embarga

Statistika pokazala - nevakcinisani ipak u većem procentu umirali od kovida

"To je neverovatan podvig", ističe za CNBC profesorka ekonomske i društvene istorije na Univerzitetu u Glazgovu, Helen Jafe (Helen Yaffe). "Proučavaoci biotehnološkog razvoja nisu iznenađeni zbog tog rezultata, jer se on nije desio iz vedra neba, već je proizvod svesne vladine politike državnog ulaganja u sektor, kako u javno zdravlje tako i u medicinsku nauku."

Do danas je oko 86 odsto kubanske populacije u potpunosti vakcinisano protiv bolesti kovid-19 sa tri doze, dok je još sedam odsto delimično vakcinisano protiv virusa, prema zvaničnoj statistici koju je sastavio Our World in Data.

Ove brojke uključuju i decu od dve godine, koja su vakcinu počela da primaju pre nekoliko meseci.

Zdravstvene vlasti u zemlji ovog meseca uvode dodatne vakcine celom stanovništvu u pokušaju da ograniče širenje omikrona, veoma zarazne varijante virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.