Mnogo slatkiša i slatkih napitaka rizik za infarkt

Izvor: Prva.rs, 09.Feb.2014, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo slatkiša i slatkih napitaka rizik za infarkt

Svakodnevna konzumacija samo jedne limenke nekog zaslađenog gaziranog soka ili ekvivalentne količine šećera, povezana je s većim rizikom za smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti, prenosi Bi-Bi-SI.

Nalazi istraživača iz centara za kontrolu i prevenciju bolesti se zasnivaju na podacima prikupljenim od oko 10.000 Amerikanaca.

Takođe je utvrđeno da osobama koje četvrtinu dnevnog unosa kalorija uzimaju kroz šećer preti više nego trostruko veći rizik za smrt od >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << posledica bolesti kardiovaskularnog sistema, naročito od infarkta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da šećer čini manje od 10 odsto ukupnog dnevnog unosa kalorija, odnosno maksimalno oko 70 grama za muškarce i 50 grama za žene.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.