Miloš se 10 godina bori sa multipla sklerozom: Saživite se,osluškujete i vidite kuda život ide VIDEO

Izvor: B92, 30.Maj.2020, 13:17

Miloš se 10 godina bori sa multipla sklerozom: Saživite se,osluškujete i vidite kuda život ide VIDEO

Danas se obeležava svetski dan protiv multipla skleroze

Posle 15 godina od uvođenja lekova prve generacije za lečenje od multipla skleroze (MS) od koje u Srbiji boluje 9000 ljudi, država je odlučila da od 2020. godine na pozitivnu listu lekova uvrsti savremenu i efikasnu terapiju koja do sada nije bila dostupna pacijentima u našoj zemlji.

Miloš Ronić je 35 godišnji biohemičar sa doktoratom Karlovog univerziteta u Pragu, postdoktorskim u Americi i indeksom psihologije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sve to je mnogo i za zdravog čoveka, a ne za nekog ko se 10 godina bori sa MS-om.

"Kada shvatite da je to jedna hronična bolest od koje se ne umire, a sa kojom se živi, onda naučite da se saživite sa MS-om, da ga oslušnete i vidite kuda vam život može ići uprkos teškoćama. Iako pogoršanje uopšte nije lako kada zapravo čovek svedoči sopstvenom fizičkom propadanju", kaže Ronić za TV Prva.

Bolest se najčešče javlja između 20 i 40 godine. Ispoljava se neurološkim simptomima.

Neurolog klinike za neurologiju KCS prof. dr Jelena Drulović kaže da su svi lekovi koji se koriste sada dostupni i kod nas u zemlji, a to su najsavremeniji visoko efektivni lekovi.

Kako žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca, dobra vest je da više ne moraju da prekidaju terapiju ako zatrudne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.