Medicinski snimci pokazuju da covid 19 može da natera telo da samo sebe napada

Izvor: eKlinika.rs, 22.Feb.2021, 10:31

Medicinski snimci pokazuju da covid 19 može da natera telo da samo sebe napada

Razne vrste medicinskih snimanja, uključujući ultrazvuk, rendgen, MRI i CT skeniranje, mogu da otkriju dugotrajno oštećenje koje covid 19 ostavlja na mišićima, živcima, zglobovima, kostima i drugim mekim tkivima pacijenta, odnosno mogu da potvrde kako telo samo sebe napada. Ovi snimci, prema novoj medicinskoj studiji Northwestern University, objavljenoj u časopisu Skeletal Radiology, mogu da dovedu do boljeg vođenja procesa lečenja obolelih.
Covid 19 može >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << da pokrene autoimunu reakciju – Ono što smo otkrili je da kod nekih pacijenata sa covid 19 pokreće autoimunu reakciju. Drugim rečima, virus „prevari“ telo da se samo napadne – objasnila je dr Swati Deshmukh, autor i docent na Medicinskom fakultetu Northwestern University. Kada telo napadne samo sebe, kako je pokazalo je istraživanje, radiološke slike, neke koje koriste kontrast, mogu da pokažu upaljene živce ili mrtva tkiva. Takođe, snimci pokazuju da covid 19 može da traje nekoliko meseci. Kao dokaz za ove trvdnje uzet je primer Tajme Hodžić, 31, iz Albani Parka u SAD. Ona se borila protiv covid 19 u junu 2020, ali je njegov uticaj bio dugotrajan, što je kod nje pokrenulo autoimunu bolest nazvanu covid-indukovani psorijatični artritis.
Nakon preležane bolesti Tajma Hožić dobila je covid-indukovani psorijatični artritis Foto: abc7.com

Covid-indukovani psorijatični artritis je autoimuna bolest – Celo moje telo i svi zglobovi u telu bili su upaljeni. Nisam mogla da ustanem iz kreveta. Nisam mogla ništa samostalno da uradim. Ni da se istuširam, ni da jedem, ni da šetam – priča Tajma Hodžić koja je zbog bolova, prošle godine po drugi put završila u bolnici. Psorijatični artritis ona ovako objašnjava: „To je autoimuna bolest. Sastoji se od dva dela. Deo je psorijaza, mrlje i osipi na mom telu. Drugi je artritis kao hronično stanje.“
Radiološki snimci najbolji za uspostavljanje dijagnoze Radiološke slike zahtevaju „oko“ stručnjaka kako bi mogle da se rastumače. Doktor Swati Deshmukh proučavala je razne slike drugih pacijenata sa covid 19, uključujući upaljene živce, mrtva i oštećena tkiva, krvne ugruške i oštećene zglobove. Sve u svemu, ti snimci mogu da pomognu lekarima za donošenje medicinskih odluka za svoje pacijente.
– Na osnovu onoga što slika prikazuje, možemo da preporučimo najbolje sledeće korake za dijagnozu i lečenje kroz ovaj dugi put oporavka. Iz tog razloga, radiolozi imaju nadimak „doktori doktora“ – istakla je dr Swati Deshmukh.
„Ne znam da li će ovo trajati dok sam živa“ Tajma Hodžić ne krije da je zabrinuta za svoju budućnost i šta to znači za njen oporavak, posebno jer sada uzima lekove kako bi držala pod kontrolom psoriatični artritis.
– Ne znam da li je ovo nešto što će trajati dok sam živa, do sledeće godine ili naredne dve, pet godina. Trenutno je to prilično velika nepoznanica – priznala je Tajma.
Članak Medicinski snimci pokazuju da covid 19 može da natera telo da samo sebe napada se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.