Izvor: B92, 31.Jan.2023, 09:12
Med kao zamena za šećer: Da li je ovo pametna ideja?
Konzumacija sirovog meda iz jednog cvetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi i može uticati na nivo holesterola, navodi studija a prenosi Fox News.
"Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80% šećera. Ne kažemo da morate uvrstiti med u ishranu ukoliko trenutno izbegavate šećer, ovo se više odnosi na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zamenu. Ako koristite beli šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamena tih šećera za med može smanjiti brojne metaboličke rizike", rekao je Tausef Kan, viši istraživač i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Torontu.
Istraživači iz Toronta sproveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 ispitanika, kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika, navodi se u saopštenju istraživanja.
"U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja koja su proučavala metaboličke bolesti", rekao je Kan.
Konzumacija meda bila je povezana sa nižim iznosom šećera u krvi, nižim iznosom holesterola kao ni triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila "klinički vrlo mala".
"Međutim, to pokazuje da nema štete kada je konzumacija meda u pitanju, te da i malo smanjenje takođe može biti dugoročno korisno", pojasnio je.
Kan je primetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje ceđenje i filtriranje, a zatim zagrevanje u kratkom vremenskom periodu. To, kako kaže, zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj učinak.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.