Loše za ceo organizam: Namirnice koje ne smeju u mikrotalasnu - stvaraju se kancerogene materije

Izvor: B92, 06.Mar.2022, 10:33

Loše za ceo organizam: Namirnice koje ne smeju u mikrotalasnu - stvaraju se kancerogene materije

Iako deluje kao najbrža i najlakša opcija kada ste veoma gladni i u žurbi, podgrevanje hrane u mikrotalasnoj rerni nije uvek najbolja ideja, posebno kada je reč o određenim namirnicama.

Najbolje bi bilo da ih ne podgrevate, ali ako zaista morate, prvo ih oljuštite i isecite na manje komade.

Mesni proizvodi sadrže puno konzervansa kako bi im rok trajanja bio što duži, a kada se podgreju, ovi konzervansi postaju još štetniji za telo – mogu stimulisati oksidaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << holesterola.

Britanska agencija za hranu (FSA) kaže da kuvanje riže u mikrotalasnoj rerni može čak dovesti do trovanja hranom, jer sirova riža sadrži bakterije koje mogu preživeti brzo kuvanje u mikrotalasnoj. Jednom izvađene i ostavljene da se ohlade na sobnoj temperaturi, bakterije se množe.

Lisnato povrće poput spanaća takođe treba da se drži podalje od mikrotalasne, jer sadrži visoku koncentraciju nitrata, a iako je samo po sebi bezopasno, zagrevanjem se pretvara u štetne materije koje su kancerogene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.