Lekari nisu sigurni da osobe koje imaju antitela na koronavirus više ne mogu da se zaraze

Izvor: B92, 08.Jul.2020, 15:44

Lekari nisu sigurni da osobe koje imaju antitela na koronavirus više ne mogu da se zaraze

Velika španska studija o koronavirusu pokazuje da je samo pet odsto njene populacije razvilo antitela, što jača dokaze da je takozvani imunitet stada na Kovid-19 “nedostižan".

Nalazi pokazuju da je 95 odsto stanovništva Španije i dalje podložno virusu. Imunitet stada postiže se kada je dovoljno populacije zaraženo virusom ili bakterijama ili vakcinisano protiv njega da bi se zaustavila njegovu cirkulaciju.

Evropski centar za kontrolu bolesti rekao je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čini da je istraživanje u Španiji, na nacionalnom reprezentativnom uzorku sa više od 61.000 učesnika, najveća studija do sada među desetak seroloških studija o koronavirusu koje su preduzele evropske nacije, prenosi Nedeljnik.

Ispitivanja antitela u kome je učestvovalo 2.766 učesnika u Ženevi u Švajcarskoj, objavljeno je u medicinskom časopisu “Lancet” sredinom juna, , objavio je medicinski časopis “Lancet”.

Postoje slične studije u Kini i SAD i ''ključni nalaz je da je većina populacije ostala neeksponirana, čak i u oblastima u kojima je virus široko rasprostranjen“, piše “Lancet”, a komentar je objavljen zajedno sa nalazima iz Španije.

“Svaki predloženi pristup postizanju imuniteta stada prirodnom infekcijom nije samo izrazito neetičan, već je i neostvariv”, izjavila je autorka Lancetovog komentara, Izabela Ekerl, šef ženevskog Centra za nastajanje virusnih bolest Benjamin Mejer, virusolog sa Univerziteta u Ženevi.

Lekari nisu sigurni da osobe koje imaju antitela na koronavirus više ne mogu da se zaraze. Nije jasno koliko dugo ili koliko dobro antitela štite ljude od virusa.

Španska studija, koja je prošla recenziju, započeta je u aprilu, dok je nacija bila u strogom karantinu, a sprovele su je vodeće vladine agencije za istraživanje i epidemiologiju.

“Relativno niska seroprevalencija koja je uočena u kontekstu intenzivne epidemije u Španiji može da posluži kao referenca za druge zemlje. Trenutno je imunitet stada teško postići bez prihvatanja kolateralne štete, poput velikog broja smrtnih slučajeva osetljive populacije i preopterećenja zdravstvenih sistema”, piše u izveštaju.

“Neki stručnjaci su izračunali da oko 60 odsto seroprevalencije može značiti imunitet stada. Ali, mi smo daleko od postizanja tog broja”, vodeća autorka španske studije, Marina Polan, direktorka Nacionalnog centra za epidemiologiju.

Španija je jedna od najteže pogođenih evropskih država, sa više od 28 hiljada umrlih i 250.000 slučajeva zaraze koronavirusom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.