Lekar iz Srbije u timu Švedske koji je presadio matericu pomoću robota

Izvor: B92, 15.Jan.2019, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekar iz Srbije u timu Švedske koji je presadio matericu pomoću robota

Kuda ide medicina najbolje zna naš sagovornik. U presađivanju materice niže titule - prvi u svetu. Poslednji uspeh njegovog tima je presađivanje materice pomoću robota i tako je Šveđanka iz Geteborga ostala u drugom stanju.

Hoće li se takvi zahvati raditi i u Srbiji, da li će bliznakinja koja je pre šest meseci rodila zdravog dečaka zahvaljujući materici koju joj je darivala sestra ponovo ostati u drugom stanju, koji je sledeći zahvat za koji se priprema i kome će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << danas promeniti pol u Beogradu, pitamo ovog jutra dr Milana Milenkovića, sa Univerziteta u Stokholmu, ginekologa i člana švedsko-srpskog tima za presađivanje materice.

"Ta operacija traje od 10 do 12 sati, mi smo tu dobili jedno sat – sat i po vremena na vremenu koje je potrebno posle za oporavak. Ona je mnogo manje traumatična za pacijenta… U Srbiji nemamo tog robota, ali mi planiramo da nastavimo da radimo. Mi smo radili jednu transplantaciju u Beogradu i sad pravimo selekciju. Profesor Đorđević i ja radimo selekciju pacijenata kojima ćemo raditi transplantaciju možda u narednih godinu-dve, ali ovde ćemo raditi klasičnim rezom", objasnio je dr Milenković u "Jutru" na TV Prva.

Govoreći o Srpkinji koja je dobila dete zahvaljujući presađenoj materici svoje sestre bliznakinje, rekao je da su ona i beba dobro.

"Beba sada ima šest meseci, dobro se razvija", rekao je dr Milenković, te dodao da je na tom paru da odluči da li će i kada da imaju drugo dete.

Kako taj robot radi pogledajte u prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.