Izvor: eKlinika.rs, 19.Apr.2021, 14:01

Kupke od prirodnih sastojaka za negu zdravih i stopala sklonih gljivicama

Brojni su problemi sa stopalima koje možete da tretirate kupkama sa jednostavnom pripremom: gljivične infekcije, suva koža, preterano znojenje nogu, ili prost osećaj „teških“, umornih stopala. Preporučuje se, ako su vam stopala zdrava, da ove kupke koristite dva puta nedeljno, a ako imate neki od ovih problema i svakodnevno, dok ne vidite poboljšanje. Napominjemo da, ukoliko već koristite neku terapiju, konsultujete lekara i da kupke koristite u periodu kada stopala ne tretirate >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << bilo kojim medikamentom. Većina ovih krema i masti i zahteva pauzu u terapiji, pa u tom periodu možete probati sa kupkama. Ako je cilj prosta nega, važno je samo izabrati kupku koja vam najviše odgovara, a koja je to tačno – „znaće“ vaša stopala, a vi ćete, jednostavno, osetiti.
Kupka od kukuruznog brašna Ova namirnica se od davnina koristi i kao domaći lek protiv gljivica na stopalima.
Priprema:
1 šoljicu kukuruznog brašna pomešajte sa mlakom vodom i ostavite da stoji oko 1 sat. Nakon toga u kupki držite noge do članaka i ostanite tako najmanje 30 minuta. Isperite vodom i polako tapkajući peškirom osušite. Pošto je kukuruzno brašno siguran sastojak za vašu kožu i nokte koji ne izaziva alergijske reakcije, ovu kupku možete svakodnevno da koristite.
Kupka za stopala sa jabukovim sirćetom Jedan od problema za koji se koristi jabukovo sirće jesu upravo i gljivične infekcije na nogama.
Jabukovo sirće ima antifungalna svojstva (deluje protiv gljivica), i kod vraćanja pH ravnoteže noktiju i okolne kože. Ono što se često događa kada dobijete gljivice na noktima, oni postaju više alkalni, a gljivice  „vole“ takvo okruženje, pa gljivična infekcija buja i širi se na druge prste i nokte.
Upotreba jabukovog sirćeta stvara kiselu sredinu koju gljivice ne mogu da prežive, nemaju čime da se hrane i na kraju izumiru.
Soda bikarbona i mleko I soda bikarbona je poznata po alkalnim osobinama koje pomažu u regulisanju ravnoteže pH vrednosti kože. Ovaj sastojak je dobar za naše telo iznutra, ali i spolja.
Ako sodu bikarbonu pomešate sa mlekom, dobićete jednu zanimljivu i delotvornu kupku za noge. Potrebni su vam soda bikarbona, čaša mleka i topla voda.
Odmarajte noge u ovoj kupki oko 20 minuta, isperite, a potom noge obrišite pamučnim peškirom.
Kupke od eteričnih ulja (aromaterapijske kupke) Za odmaranje stopala i njihovu negu preporučuje se upotreba etarskih ulja nane, aloe vere, kamilice i komorača u cilju ublažavaju suvoće kože stopala. Takođe, u kupke možete da dodate i eterična ulja peperminta ili limuna, dobićete i efekat lepog, osvežavajućeg mirisa.
Pošto je dokazano da aromaterapija leči brojne tegobe i oslobađa od stresa korišćenjem mirisnih, esencijalnih ulja, ona će i na stopala uticati umirujuće i opuštajuće. Pokušajte i sa esencijalnim uljima vanile ili lavande.
Važni saveti za svakodnevnu negu stopala Perite noge redovno i uvek proverite da li su potpuno čiste i suve nakon pranja. Imajte na umu da stopala zahtevaju više nege nego vaše ruke, jer su zbog mračnog i tamnog okruženja čarapa i cipela mnogo izloženija negativnim uticajima, infekcijama i iritaciji. Nosite pamučne ili vunene čarape, po mogućstvu i kožne cipele, koje će omogućiti da vaša noga može da diše.
Kad god možete i kada je to bezbedno, hodajte bosi.
Članak Kupke od prirodnih sastojaka za negu zdravih i stopala sklonih gljivicama se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.