Koliko kafa dnevno može pozitivno da utiče na zdravlje

Izvor: B92, 23.Nov.2017, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko kafa dnevno može pozitivno da utiče na zdravlje

Umereno ispijanje kafe ne može da škodi zdravlju, a tri do četiri šoljice dnevno može čak da ima pozitivan efekat na zdravlje, pokazala je analiza svih prethodnih istraživanja.

Ustanovljen je manji rizik od oboljenja jetre i kancera, kao i nizak rizik od smrti uzrokovane infarktom, ali naučnici ne mogu da tvrde da je uzrok toga kafa.

Previše konzumiranja kafe u trudnoći bi moglo da bude štetno, pokazali su rezultati. Stručnjaci svakako navode da kafu ne bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo piti iz zdravstvenih razloga ili zbog prevencije bolesti.

Naučnici sa Univerziteta Sautempton prikupili su podatke o uticaju kafe na sve aspekte ljudskog tela na osnovu rezlutata više od 200 studija.

U poređenju sa osobama koje ne konzumiraju kafu, ljubitelji ovog napitka koji dnevno piju tri do četiri šoljice imaju smanjen rizik od srčanih problema ili smrti izazvane istim.

Kao najveće benefite od konzumiranja kafe naučnici navode smanjen rizik od oboljenja jetre.

Međutim, profesor Pol Roderik, koautor studije, sa Univerziteta Sautempton ističe da na osnovu rezultata ne mogu da tvrde da konzumiranje kafe pravi razliku.

"Efekat bi mogli da imaju i faktori kao što su godine, bez obzira da li je reč o pušaču ili nepušaču i koliko vežbaju“, navodi Roderik.

Ipak, rezultati su potvrdili i druga istraživanja o kafi, tako da se pozitivan uticaj kafe može smatrati realnim.

"Postoji balans rizika u životu, a koristi od umerenog konzumiranja kafe deluju kao prevazilaženje rizika“, dodaje on.

Trudnice ne bi trebalo dnevno da unose više od 200mg kofeina, što znači ne više od dve šoljice kafe, jer bi moglo da prouzrokuje pobačaj. Takođe ističu da bi žene sa rizičnim frakturama trebalo da izbegavaju konzumiranje kafe.

Za ostale, umeren unos kofeina znači 400mg dnevno, odnosno, tri do četiri šoljiece kafe, piše Bi-Bi-Si.

Istraživači takođe preporučuju da se konzumenti pridržavaju "zdravih" kafa, tj da izbegavaju šećer, mleko i dodatak kafi kao što je kolačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.