Katarina se 6 godina bori sa melanomom: Bila sam žrtva saveta da treba da idem u solarijum VIDEO

Izvor: B92, 17.Maj.2021, 14:38

Katarina se 6 godina bori sa melanomom: Bila sam žrtva saveta da treba da idem u solarijum VIDEO

Njena bolest traje već šest godina, u protekle tri godine prima terapiju. Katarina Čočović je odmah nakon terapije izdvojila vreme da se uključi u 150 minuta i ispriča svoju priču:

"Pre šest godina sam dobila dijagnozu malignog melanoma tako što sam primetila mladež koji se pojavio u trudnoći, a nakon porođaja i dojenja je porastao. Imala sam veću želju da dojim nego da odem kod dermatologa, što je apsolutno greška. Nije da mi je žao, ali sam trebala otići na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme, jer je ključna prevencija. Maligni melanom je jedini vidljivi tumor i aposolutno izlečiv jednim običnim hirurškim zahvatom, ja sam to prolongirala, odložila, došla kasno.

U momentu kad je dijagnostikovan, to je bilo u drugoj fazi.

"U tom trenutku nisam imala nikakvo pravo na lečenje osim tim hirurškim zahvatom. Naime, jedna od ključnih stvari Udruženja obolelih od melanoma je borba za juvantnu terapiju pacijenata u trećem stadijumu koji dobijaju godinu dana terapiju i samim tim sprečavaju dolazak bolesti u četvrtu fazu. Ja sam nažalost sačekala četvrtu fazu da bih dobila svoju terapiju. Od prošle godine sam na biološkoj terapiji i zasad je stanje iole korektno, nadam se da će moj organizam što duže imati odgovor na tu terapiju".

Katarina iz Valjeva je apelovala na sve da nikako ne idu u solarijum i ne izlažu se sunčevim zracima bez ikakve zaštite.

"Bila sam žrtva koja je pristala na tu vrstu saveta da se u solarijum odlazi prevencije radi da se ne bi došlo do izlaganja štetnim UV zracima. Postoji drugi vid fizičke zaštite poput šešira, naočara, ešarpe, dugih rukava... Upućujem apel mladima, ne idite u solarijum, nema ništa dobro u tome. Trenutno je zabranjen mlađima ispod 18 godina, a ja ću se boriti da se solarijum skroz ukine."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.