Kako se pravi sok od aronije i zbog čega je tako dobar?

Izvor: Objava, 05.Nov.2019, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se pravi sok od aronije i zbog čega je tako dobar?

U poslednje vreme aronija je postala veoma popularno i traženo voće. Sazreva u toku leta, ali je olakšavajuća okolnost što se prodaje tokom cele godine u boljim prodavnicama i kao smrznuta. Još bolja varijanta je ako poznajete nekog ko se bavi gajenjem aronije i njenom prodajom - što je svakako lakše od obilaska prodavnica, posebno kada na internetu možete brzo i lako da pronađete nekoga ko prodaje i koja je cena.

Po radnjama zdrave hrane mogu se pronaći osušeni plodovi aronije, a takođe možete naći džemove i sokove od aronije. Na vama je da li ćete kupovati sok po radnjama ili ćete direktno od ljudi koji ga prave. Bilo kako bilo, sok od aronije je danas široko dostupan i svima se preporučuje, jer ima specifična lekovita svojstva, pa stoga deluje delotvorno na celokupan imunološki sistem ljudi. Mi ćemo dalje u tekstu govoriti detaljnije o lekovitim svojstvima aronije i kako se pravi sok od aronije.

Šta je aronija?

Aronija ili Aronia melanocarpa je bobičasto voće kod nas najčešće tamnoljubičaste boje, koje pripada porodici ruža. Postoji aronija crvene boje, kao i crna aronija. Aronija koja se najčešće gaji kod nas je tamnoljubičaste boje kao što smo već naveli, a dobija se ukrštanjem crvene i crne aronije. Aronija se danas najviše uzgaja u Češkoj, Rusiji i Slovačkoj. Kod nas polagano taj broj raste, te smo svake godine bogatiji za barem jedno domaćinstvo koje se okreće uzgajanju ovog voća, čime se treba hvaliti. Ona se bere uglavnom u toku avgusta, jer bi tada trebalo da su njeni plodovi najzreliji. Aronija je vrlo zahvala za uzgoj, ne traži nikakvu preteranu pažnju ili obavezu: može da izdrži veoma niske temperature, ne treba je đubriti jer je insekti ne napadaju, a što se tiče zemljišta, možete je posaditi i u svoju malu baštu i verujte uspeće da rodi, za otprilike 3 godine. Aroniju možete konzumirati kao svežu voćku, odnosno osušene plodove, ali vrlo često od aronije sprema se sok, sirup, rakija, liker, pa i razne vrste pekmeza i džema.

Lekovita svojstva aronije

Aronija je odličan antioksidans, pored toga ima antikancerogeno i antivirusno dejstvo. Pomaže kod Alchajmerove bolesti i bolesti oka. Štiti jetru, žuč, kardiovaskularni sistem, smanjuje nivo triglicerida i holesterola, ublažava migrenske bolove, kao i bolove u stomaku. Najčešće se preporučuje anemičnim ljudima i onima sa slabim imunitetom. Aronija sadrži i broje vitamine i minerale - vitamin C, E, K, B1, B2 i B6, kao i magnezijum, kalcijum, kalijum, gvožđe i cink.

Kako se pravi sok od aronije?

Sok od aronije pravi se prilično jednostavno. Najlakše je da prilikom pravljenja soka koristite blender ili secka, a možete i na klasičan način gnječenjem plodova i njihovim ceđenjem kroz pamučnu krpu. Nemojte dodavati šećer niti bilo šta drugo, da bi sok od aronije bio lek nemojte ubacivati ništa više, a nije vam ni potrebno. Ono što vam može pomoći prilikom pravljenja soka to je da koristite zamrznutu aroniju, jer aronija koliko god bila sveža ne sadrži dovoljno tečnosti, zbog toga se dobije prilično mala količina soka, ali kada se korisiti zamrznuta aronija ispadne više soka. Trenutno zamrzavanje kod aronije nema negativan uticaj, jer ona svakako zadržava lekovita svojstva.