Kada rezultati analiza mogu da nas zavaraju? VIDEO

Izvor: B92, 02.Avg.2021, 12:14

Kada rezultati analiza mogu da nas zavaraju? VIDEO

Gastroenterolog Vojislav Perišić naglasio je da rezultati iz različitih laboratorija mogu da se razlikuju, jer dolazi do lažno visoke vrednosti pojedinih enzima.

Rezultati referentnih vrednosti su različiti od laboratorije do laboratorije, a prof. dr Perišić naglašava da treba verovati iskusnim laborantima i lekarima koji te rezultate treba da protumače.

"Često ljudi imaju povećane vrednosti, pa dođe do zabune", primer toga su, kaže Perišić, jetrene transaminaze, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su pokazatelji funkcija jetre, odnosno propadanja jetrenih ćelija, toksičnog oštećenja jetre.

Naveo je da su ranije rađene proste analize, te da se uzimao uzorak krvi, odvajao se serum i stavljao u vodeno kupatilo na tačku ključanja od 30 stepeni, sadržaj je bio zagrevan lampom, a nakon pola sata hlađenja utvrđivalo se da li su transaminaze normalne, sada je, kaže, sve modernizovano i radi se na drugačiji način.

"U krvi imamo tri imunoglobina igG, igA, igM, igA je prva linija odbrane, taj igA se iz nepoznatih razloga spoji sa transaminazama (ASTO) i dolazi do takozvanog makroenergetskog sindroma, koji daje lažnu visoku vrednost", rekao je on za Televiziju "Prva".

Makroenzimski sindromi su lažno visoke vrednosti pojedinih enzima, a doktor kaže da "kada bi čovek pogledao njihove analize, rekao bi da su bolesni, međutim to su zdravi ljudi".

"Neki put i ne treba da krivimo laboranta da je nešto loše uradio", kaže Perišić.

Objasnio je da postoji takozvani KUPRIT, što su fiktivno visoke laboratorijske vrednosti

"Obično je pokazatelj upale pankreasa amilaza u krvi i amilaza, oštećenja pankreasa cure u mokraću i tako možete videti pokazatelje upale pankreasa, ali postoje i fiktivna povećanja amlilaze", kaže on.

Perišić ističe da krvnu sliku kod dece treba raditi jedanput godišnje, kao i da je treba detaljno čitati.

Među rezultatima obično treba da pročitate MCV i MCHC.

"MCV je takozvani volumen zapremina eritrocita, neko ima i normalan hemoglobin i normalan broj eritrocita, a MCV mu je smanje, to je znak da nekome fali gvožđe, a ako postoji srednja koncentracija gvožđa, onda ima deficitnu anemiju", rekao je doktor.

Ono što je takođe bitno je RDV, to pokazuje da li su eritrociti različite veličine i to su pokazatelji deficita gvožđa, naglasio je lekar.

Opširnije pogledajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.