Kad je za odlazak kod zubara potrebna opšta anestezija

Izvor: Mondo, 18.Dec.2018, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad je za odlazak kod zubara potrebna opšta anestezija

Danas su u Beogradu u okviru specijalnih škola "Anton Skala", u ulici Petra Čajkovskog 2 i "Dragan Kovačević", u Šafarikovoj 8 otvorene medicinske sobe za osobe sa autizmom.

Osobe sa autizmom su najčešći korisnici urgentne medicine, jer je kod njih toliko izražen strah od lekara da se uobičajeni pregledi pretvaraju u vanredne situacije. Medicinske sobe za osobe sa autizmom su zbog toga jako važne jer olakšavaju sprovođenje preventivnih pregleda.

"Kad vodite >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dete kod lekara, pa i dete koje nema nikakav poremećaj, ono se često uplaši, lekara se ponekad plaše i odrasli, a osobe sa poremećajima iz autističnog spektra imaju jako, jako izražen strah od 'belih mantila'. Svaki pregled kod njih izaziva veliki stres koji može praktično da taj strah pretvori i u anksioznost, i u takvim stanjima jako ih je teško pregledati, a kako rastu, sve ih je teže i teže pregledati.

Kad treba da se postavi neka dijagnoza koja zahteva ozbiljne preglede, osobe sa autizmom često moraju da se uvode u opštu anesteziju, što nije dobro ni za njihovo opšte zdravstveno stanje.

To je neophodno i za relativno uobičajene preglede. Recimo, kad pokušate osobi sa autizmom da uradite sistematski pregled koji bi podrazumevao i ultrazvučni pregled, ozbiljan problem može da bude gel koji se nanosi jer je hladan. A ultrazvučni pregledi svi znamo koliko su korisni, jer može da se vidi stanje mnogih organa… U ovoj sobi biće, recimo, ultrazvučni aparat, da bi se osobe sa autizmom navikavale i na taj pregled", objasnila je Vesna Petrović, predsednica Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Osobe sa autizmom često uznemiravaju i aparati za EKG, dodir hladnog stetoskopa na koži…

U ovim medicinskim sobama, koje osim u Beogradu, postoje i u Novom Sadu, Kragujevcu i Pirotu, će edukatori i lekari volonteri pomagati osobama sa autizmom da se naviknu na medicinske procedure, ali i da se naviknu recimo, na ideju o čekanju u čekaonicama lekarskih ordinacija.

Važno je napomenuti da u medicinskim sobama neće biti vršeni pregledi, već samo simulacije, koje bi trebalo da osobama sa autizmom pomognu da lakše podnesu prave preglede kad se za njima ukaže potreba.

"Kada osoba sa autizmom ide kod lekara, svi pregledi moraju da se vrše u prisustvu roditelja ili staratelja, koji moraju da potpišu saglasnost za sve procedure koje će biti obavljene", objašnjava Vesna Petrović.

Plan je da uz prethodni dogovor u ove medicinske sobe mogu da dolaze i osobe sa autizmom koje ne pohađaju specijalne škole u kojima se one nalaze.

A ako se nikad niste razmišljali o tome… Evo male ilustracije.

Ponekad je za navikavanje na merenje pritska potrebno i tri meseca. A za odlazak kod zubara… opšta anestezija. Zamislite sad koliko su za porodice koje žive sa autizmom važne ove sobe.

Relativno se često dešava da se osobama sa autizmom daju lekovi za smirenje kad se dete ponaša drugačije nego što je uobičajeno. Ali, jako je važno da se pre toga prođu svi organski pregledi, da bi se isključilo neko organsko oboljenje, i upravo zato su toliko važne ove "medicinske sobe".

Pogledajte video:



Izvor: YouTube

Ovo svaki roditelj treba da zna o autizmu (VIDEO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.