Kad hrkanje začepi grlo, vreme je za lekara

Izvor: Vesti-online.com, 06.Nov.2018, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad hrkanje "začepi grlo", vreme je za lekara

Teški oblici hrkanja povezuju se sa bolešću nazvanom slip apnea, koja može dovesti do brojnih komplikovanih oboljenja.

Hrkanje je neprijatno i često je uzrok partnerskih razmirica, međutim ono može biti i veliki zdravstveni problem.

Pulmolog Tanja Radosavljević kaže da čak 70 odsto hrkača razvije ozbiljan zdravstveni problem, jer je glasno hrkanje znak tihe bolesti u kojoj može doći do prekida disanja u snu odnosno slip apnee.

- Hrkanje se dešava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zbog vibriranja određenih struktura u grlu. Ljudi koji imaju poseban oblik grla glasno hrču, a u momentu onda nastane tišina. Tada se kao klapna zatvori grlo. Čovek prestane da diše i to može da traje 30 sekundi, a imala sam pacijente koji ne dišu po dva minuta. U tim momentima padne im kiseonik u krvi i čovek mora da se probudi - objasnila je ona.

Doktorka je dodala da postoji aparat koji prati san tokom jedne noći i pomoću kojeg se ne hrče.

"Kad dođe do prekida disanja aparat ubrizgava vazduh. Do prekida dolazi preko 30 puta na sat, a imam pacijente koji 100 puta na sat imaju prekide. Aparat vam omogućava da spavate normalno".

Radosavljević je rekla da je kod lakših oblika hrkanja dovoljno promeniti položaj u kom osoba spava, ali da je za teže oblike neophodna dijagnostika i lečenje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.