Jedna šolja ovog sezonskog voća može da napravi veliku razliku za zdravlje vašeg tela

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 08:05

Jedna šolja ovog sezonskog voća može da napravi veliku razliku za zdravlje vašeg tela

Adekvatna dijetalna vlakna mogu pozitivno da utiču na holesterol u krvotoku. Tačnije, konzumacijom 25 grama vlakana dnevno ako ste žena ili 38 grama vlakana dnevno ako ste muškarac, može značajno smanjiti nivo holesterola u krvi.

Vrlo su hranjive; bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima. Imaju malo kalorija, ugljenih hidrata i masti, što ih čini jednim od najboljih voća za uravnoteženu ishranu.Kupine sadrže samo 43 kcal na 100g. Bogate su hranjivim materijama pa su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlični izvori nekoliko ključnih nutrijenata. Kao rezultat toga, pomažu u borbi protiv hroničnih bolesti.

Većina ljudi ne jede dovoljno vlakana.

Uz neke jednostavne promene, unos dovoljno vlakana možda neće biti toliko izazovan kao što se čini.

Samo jedna šolja ove letnje bobice ispunjava trećinu vašeg dnevnog cilja vlakana ako ste žena! Sa 8 grama vlakana po šolji, bilo bi vam teško da pronađete porciju voća koja sadrži više vlakana.

Dijetetska vlakna takođe pomažu kod gubitka kilograma održavajući vas sitim, a mogu čak pomoći i kod gubitka kilograma.

Rastvorljiva vlakna su u fokusu naročito ako je naš cilj smanjenje nivoa holesterola. Rastvorljiva vlakna nalaze se u većini voća, povrća i integralnih žitarica i rade sa tečnostima kako bi napunila stolicu.

Kada se hrana bogata vlaknima konzumira zajedno sa hranom koja ima holesterol, rastvorljiva vlakna zabranjuju apsorpciju značajnih količina holesterola varenjem. Sada je to efekat koji treba prevideti.

Rastvorljiva vlakna se vezuju za vodu da bi stvorila gel u crevima. Dakle, svaki holesterol koji se istovremeno probavlja takođe se veže u gelu. Vlakna možda nisu najuzbudljiviji aspekt ishrane, ali njihov efekat je dubok. Stoga pojedite jednu šolju kupina danas i unesite još više vlakana u obroke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.